10+1 dolog amire az autizmus tanított

Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://autizmusdiy.hu/101-dolog-amire-az-autizmus-tanitott/
Pinterest
Pinterest
Instagram
Follow by Email
Twitter

Hamarosan itt van április másodika az autizmus napja és kékbe borul a világ. Gondoltam igazán megállhatnánk és számot vethetnénk azzal, hogy mire is tanított meg az autizmus minket akik nem vele élünk hanem mellette vagy hogy fogalmazzam.

Íme itt az én cseppet sem reprezentatív listám erről, néhány gondolattal kiegészítve, mert nem minden fekete és fehér, jó vagy rossz és a néha fent néha lent sem mindig állja meg a helyét, mert a kettő között is van egy nagy légüres tér amiben remekül lehet evickélni.

1.A változás nem rossz de néha jobb elkerülni

Tudod van az a langymeleg iszap amikor minden megy a megszokott módon, nap nap után ugyanaz majd bumm jönnek a Vogonok és belefinganak a mocsárba… de legalább verset nem mondanak. Borul minden és idő mire újra rendben lesz minden. “Azonnal visszatérünk a normális állapotokhoz, mihelyst bizonyosak leszünk abban, hogy mi is a normális.”

2. Türelmesnek lenni

 

3. Nem félni a holnaptól

Kivéve ha holnap van csütörtök. A csütörtöktől még én is félek, hiszen a csütörtökök szerfelett ostobák tudnak lenni. Kérdezd csak meg Artur Dent-et.

4. A dobozon kívül gondolkodni

Na jó igazából arra, hogy legyen egy saját dobozom.

 

5. Megtanultam az abc-t

ASD, ADHD, PECS, TEACCH, HFA, BTMN, SNI… már csak sorba kellene rakni a betűket.

6. Megosztani a figyelmem 

Éljen a káosz és a zűrzavar.

7. Nyugodtnak lenni

Szinte mindig nyugodt vagyok. Elhiszed vagy beverjem a fejed?

8. Fel vagyok készülve a váratlan helyzetekre

Értsd: női táskám van és nem félek használni.

9. Gyorsnak lenni. 

Egyik lábam itt a másikat meg én is nagyon rég láttam.

10.Rendszerben gondolkodni

Ha egy krokodil egy fényév alatt 6 vízilovat előz meg jobbról a 14-es busz útvonalán akkor 3 csiga 3 nap alatt hány litert fogyaszt az éves bortermelésből a gépjármű 3 bar-os guminyomásának figyelembevétele mellett szem előtt tartva, hogy az akváriumban 2  aranyhal és egy guppi van? És ha most azt hiszed, hogy nem függ össze minden mindennel hát tévedsz.

11. Hinni valamiben. Vagy mégsem?

Az ember arra van berendezkedve hogy higgyen valamiben. Teljesen mindegy miben. A vanban, a nincsben, a voltban, a leszben. Ezer és ezer dolgot lehet hinni: El lehet hinni, hogy a világot 4 elefánt tartja Berilia, Tubul, Nagy T’Phon és Jerakeen egy teknős A’Tuin hátán. Elhiheted, hogy a világ egy lapos korong, körülötte tenger. Hiheted, hogy mindennek oka van, hogy minden véletlen. Hiheted, hogy rosszabb már nem jöhet, hogy ennél már csak jobb lehet. Teljesen mindegy. Ha  nem hiszel semmiben akkor abban hiszel.

Eszembe jut egy rég olvasott Douglas Adams könyv egy nagy találmánnyal az Elektromos szerzetessel… a legemberibb géppel valaha

“Az Elektromos Szerzetes pontosan ugyanolyan háztartási gépezet, mint a mosogatógép vagy a videó. A mosogatógép elvégzi az ember helyett a fárasztó mosogatást, a videómagnó megnézi helyette a fárasztó tévéműsorokat, az Elektromos Szerzetes pedig arra való, hogy mindenfélét elhiggyen az ember helyett, és így megkímélje attól az egyre terhesebb feladattól, hogy neki kelljen elhinni azt a számtalan dolgot, amit a világ el akar hitetni vele.”

“Ezért tehát a Szerzeteseket úgy tervezték, hogy eredeti formájuk legyen, valamint hogy képesek legyenek lóhátra ülni. Ez nagyon fontos volt. Az emberek – sőt a tárgyak is – valahogy őszintébbnek tűnnek lóháton. Ezenkívül a lovagláshoz mindössze két láb kell, ami jóval olcsóbb volt, mint- ha a szokásos prímszámú lábat alkalmazták volna – tizenhetet, tizenkilencet vagy huszonhármat. A Szerzetesek bőrét rózsaszínesre tervezték a természetes lila helyett, pikkelyes helyett simára és puhára. Ezenfelül mindössze egy orruk és egy szájuk volt, viszont ellátták őket egy plusz szemmel, így összesen két szemük lett. Fura egy külső, az biztos. De kiválóak voltak arra a célra, hogy elhiggyék akár a legesztelenebb dolgokat is.”

“Így aztán egy mozgalmas hét után, amikor is azt hitte hogy a háború béke, hogy a jó rossz, hogy a hold sajtból van, valamint hogy a Jóistennek egy kis pénzre van szüksége, amit a megadott postafiókszámra kell elküldeni, a Szerzetes azt kezdte hinni, hogy az asztalok 35%-a hermafrodita, de akkor nem bírta tovább, és lerobbant.”

“Ha úgy döntene, hogy nem megy oda, és nem nézi meg az Ajtót, akkor tovább hihetne benne, mindörökre.
Másrészt viszont ha odamegy, hogy tiszteletét tegye az Ajtónál, és az nincs ott… akkor mi lesz? A válasz persze nagyon egyszerű. Egy egész áramkör volt beleépítve pontosan arra a célra, hogy megbirkózzon az efféle problémákkal, valójában éppen ez volt egész funkciójának lényege. Továbbra is hinni fog az Ajtóban, bármik legyenek a valóságos tények, mi más is lehetne a Hit értelme?”

-Douglas Adams-

Mi más ugye? Szóval hiszem, hogy van még ajtó aminél nem jártam. Ha meg még sincs azt majd úgyis megmagyarázom magamnak. 🙂 Viszont az összes többi elhinnivalóra ott az elektromos szerzetes, pontosan a videómagnó mellett.

Egy szó, mint száz ezer és ezer dolgot taníthat  meg az autizmus. Ez sem mint semmi más sem fekete vagy fehér. Nem csak elvenni tud de adni is. Minden csak felfogás kérdése. Vagy mégsem? Olyan bizonytalan vagyok. Vagy mégsem?

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://autizmusdiy.hu/101-dolog-amire-az-autizmus-tanitott/
Pinterest
Pinterest
Instagram
Follow by Email
Twitter
Ez is érdekelhet