4 hasznos hobbi autista gyermek mellett

Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://autizmusdiy.hu/4-hasznos-hobbi-autista-gyermek-mellett/
Pinterest
Pinterest
Instagram
Follow by Email
Twitter

Igen jól olvasod… Hasznos hobbi. Sokan úgy gondolják, hogy a hobbi önmagában haszontalan dolog,  mert csak időpocséklás. Amíg hobbizol nem megy a háztartás, nem keresel pénzt és egyáltalán nem a hobbi nélküli emberek szerint elképzelt módon töltöd a szabadidőd. Végül is a szabadidő arra van, hogy bamba fejjel bámuld a tv-t nem? Hát nem!! Aki meg morog, mert van egy hobbid az nyugodtan nyaljon sót. Én üzenem. 🙂

Persze számomra lelkes hobbistának is vannak meredek dolgok, olyan hobbik amiket nem igazán tudok hová tenni, mire vélni. Nem értem mi lehet benne jó. Aztán rájövök, hogy nyilván más sem érti mi a jó az én hobbimban. Nem vagyunk egyformák szerencsére, ezért is olyan színes a világ.

Olyan, hogy haszontalan hobbi meg végképp nincs. Ha engem bárki megkérdez mit és miért csinálok egyszerű a válaszom. Ez tart egyben. Hogy olyan dolgot csinálhatok amit szeretek, ami kikapcsolja a fejem, az agyam. Ami bizony nagyon is kell a hétköznapi robotüzemmód mellett.

De nem húzom tovább az időt el is mondom mik lehetnek igazán hasznos hobbik egy autizmussal élő gyermek mellett, a teljesség igénye nélkül, saját tapasztalataim alapján.

Olvasás

Rengeteg rejtett tartalék van ám ebben a hobbiban. Teljesen mindegy, hogy mit szeretsz olvasni- novellát, verseket, szerelmes regényeket fantasy-t vagy újságot.

Gondolj bele mekkora szókincsre teszel szert észrevétlen. Mekkorát lendít a fantáziádon ha el kell képzelned amit olvasol. Ráadásul minél többet olvasol annál gyorsabban fog menni- ez a hétköznapi életben sem egy utolsó dolog.

És hogy mi a haszna egy autista gyermek mellett? A kedvenceid mellé beiktathatsz egy-egy autizmusról szóló könyvet, hogy minél többet tudj, minél jobban megismerd. Az olvasás hozadékaival mint szókincs, fantázia remek dolgokat mesélhetsz. Hiszen nagyon fontos a kommunkiáció. Emlékszem nekem egyszer rég egy doki azt mondta csak beszélni, beszélni, beszélni hozzá. Mindegy miről. Na így kerekedtek fura történetek Fakanál Viliről aki ha kellett rémekre vadászott vagy épp fehér zoknit húzott a piros szandijába. Voltak ám hajmeresztő mesék. Ráadásul már csak azzal adsz a gyermeknek, hogy olvasni lát- jó példát mutatsz vele.

könyv

 

Főzés

Ugye nem kell ecsetelnem a hétköznapi előnyöket? Nem okoz gondot, hogy mi kerüljön aznap az asztalra, lényegében bármi van a hűtőben abból kikerekedik egy jó kis ebéd. Ráadásul még a változatos étkezés sem okoz gondot és a konyhai rutin ami vele jár jelentősen lerövidíti a konyhában töltött időt.

Idővel már azt is tudod mi milyen tápanyagot, vitamint tartalmaz és az allergének sem okoznak gondot. Egyre kreatívabb ételeket tudsz elkészíteni ami egy autizmussal élő gyermek mellett nagy előny, hisz sokszor vannak étkezési problémák. PL. hogy midig ugyanazt akarja enni. Ennek ellenszere lehet egy-egy étel a gyermek számára is érdekes elkészítése, tálalása. Ha még a gyermeket is be tudod vonni a főzicskébe ráadásként, akkor ő is sokat tanulhat a hobbidból. Az egyszerűbb recepteket, a kés biztonságos használatát-igen késhasználatot: hidd el jobb ha te adod a kezébe amíg mellette vagy és felügyeled, mintha egyedül kezdi észrevétlen. Illetve szerez egy kis konyhai rutint ő is ami nem lesz számára sem haszontalan a későbbiekben sem.

főzés

 

Tanulás:

Jó pap holtig tanul, mondják. És milyen igaz. Ne hidd, hogy késő megtanulni egy új nyelvet vagy elkezdeni játszani egy hangszeren. Minél szerteágazóbb valaki tudása annál könnyebben boldogul az életben. A tudás meg tényleg valami olyan dolog amit senki sem vitathat el tőled.

Ez a hobbi remek alapja lehet annak, hogy mindent megtanulj arról a területről ami a gyermeked érdekli. Elég spéci dolgaik tudnak lenni, jó ha hozzá tudsz konyítani és nem csak bamba sült hal fejjel nézel rá mikor épp megfejti a számítógép működésének minden csínját-bínját. Illetve jobb felkészülni arra is, hogy egy kétismeretlenes egyenlet ne barlangrajnak hasson. 🙂

tanulás

 

A diy

Na jó ezzel kicsit elfogult vagyok, mert én ezt a hobbit művelem. Rengeteget tanultam az idők során és nagyon sokat sikerült ezzel még spórolni is, hisz igyekszem mindent magam készíteni. Az idők során megtanultam csempézni, járólapozni, barkácsolni, festeni… és még sorolhatnám. Minden ilyen munkálatban benne van a kezem itthon, nálunk is. Azt nem mondom, hogy minden olyan, mint amit szakember készített vonalzóval, szögmérővel de egész pofás már a lakás. Megismertem egy csomó alapanyagot, a festékeket, szerszámokat… lényegében nem hiszem, hogy van olyan munka aminek ne mernék nekiállni némi utánaolvasás után. Rengeteget köszönhetek ennek a hobbinak, persze amellett, hogy ez tart egyben. Néha-néha lefestek valamit, vagy kipróbálok valami olyat amit még nem csináltam. Komolyan mondom többet ér, mint egy wellness hétvége. Legutóbb például újragondoltam a már egyszer újragondolt szoci dohányzóasztalunk amit aztán az EB magyar meccs alatt a srácok némi pálinkával meglocsoltak, szóval festeni és lakkozni fognak. 🙂 Előtte pedig lomosítottam egy szép íróasztalt borzalmas állapotban. Szörnyű volt tényleg… foltok, kopások egymás hegyén -hátán. Mára felújítottam. Igaz drága festéket vettem rá, mert mindig is vágytam egy szép íróasztalra de ha újat veszek a gatyám ráment volna, így kb. lakkal szerszámokkal együtt megúsztam 10ezer forintból. az azért nem rossz. Így van már helyem rendesen arra, hogy tudjam készíteni a segédeszközöket, mert eddig a kanapét és a dohányzóasztalt kellett beterítenem a kellő dolgokkal. Ráadásul már nem  kell görnyedve laptopoznom ami plusz pont.

És miért hasznos ez egy autizmussal élő gyermek mellett? Nagy összegeket spórolhatsz meg, amit aztán elkölthetsz a gyermekre. Idővel és sok minden kipróbálásával egyre ügyesebb leszel és egyre több ötlet is jön majd magától. Ráadásul gondolj csak bele. Magad tudod majd elkészíteni a segédeszközeitek ahogy én úgy, hogy az tuti személyre szabott lesz és nem valami “egykaptafa’- vagy bejön vagy nem”.

Nézz csak meg engem. Ez a hobbim és magam is készítem az eszközeink, feladatlapjaink… és jelenleg azon ügyködöm, hogy elkészüljön egy mindenre kiterjedő leírás ezek készítéséről. Arról ahogy én készítem… egyszerűen és gyorsan. Ez a hobbi volt az ami megtanított máshogy gondolkodni, mást is látni nem csak azt amit a szemem elé raknak.

brush-painting-paint-brushes-8133

pexels-photo-26671

Szóval hajrá. Vágj bele…

 

Bármilyen hobbid is van soha ne engedd el- ha az téged megnyugtat, egyben tart-mondjon bárki, bármit. 🙂

 

Köszönöm a figyelmed. További szép napot.

Neked van valami hobbid?

Hozzászólások
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://autizmusdiy.hu/4-hasznos-hobbi-autista-gyermek-mellett/
Pinterest
Pinterest
Instagram
Follow by Email
Twitter
Ez is érdekelhet