Tárolás, de hogyan

Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://autizmusdiy.hu/4638-2/
Pinterest
Pinterest
Instagram
Follow by Email
Twitter

Nem egy világmegváltó írás következik de úgy érzem igenis van helye ilyeneknek is itt az oldalon, annak ellenére, hogy nem kötődnek a szó szoros értelmében az autizmushoz.

Ha magamból indulok ki és abból amit az évek alatt láttam ovikban, gyógypedagógusi szobákban, osztálytermekben-az itthoni dolgozósomban/otthonomban, bizony arra a következtetésre kellett jutnom, hogy jelentős problémákat okoz az eszközök és egyéb szükséges tárgyak tárolása. 

Nem tudom valaki megfigyelte e már de a rendezetten tárolt holmik egyenesen arányosak a rendezett környezettel. A rendezett környezetben, pedig sokkal könnyebb minden. Igen minden…

Könnyebb elkészíteni az eszközöket. Egész egyszerűen tudod, hogy milyen hozzávalót, hol keress-egyből tudsz érte nyúlni anélkül, hogy felesleges időd menne el a keresgéléssel, pakolódással.

Hidd el nem utolsó dolog ez. Nálam is igen lassan készülnének el a dolgok, ha nem alkalmaznék megfelelő tárolást. Mindig mindennek megvan a helye- ha kell valami csak előkapom-ha nem kell megy is vissza a helyére. Ezzel minimalizálom az időt amíg elkészül valami, hisz a pakolásra szánt idő kevesebb és hamar rend is van. A rend hozza magával, hogy könnyebb takarítani amivel szintén időt spórolok amit aztán olyan dolgokkal tölthetek amiket szeretek-mert s takarítás/rendrakás az a “nemszeretem” kategória. A hátam közepére nem kívánom.

Autizmussal élő gyermek mellett meg pláne nagyon fontos szerény meglátásom mellett a rend, a rendezett környezet ugyanis sok-sok dolgot meg lehet úszni azáltal, hogy minden a helyén van, könnyű elővenni- elrakni. Gondolj bele egy autizmussal élőt mennyi minden tud kizökkenteni a feladatból, a nehezen elsajátított helyes viselkedésből. Ha a “környezeti zajokat” csökkented már nyertél. Legyen szó otthoni gyakorlásról, fejlesztő foglalkozásról vagy csak egy sima vizsgálatról, tesztről sokkal egyszerűbb dolgod van ha kevés holmi van elöl, szem előtt.

Sajnos személyesen kellett már megtapasztalnom azt, hogy a rendezett tárolás hiánya hogyan hat ki közvetett módon az autizmussal élő gyermeket nevelő szülő és gyermeke életére.

Figyelj! Vizsgálati időpont. Végre! Alig vártuk! M. fejlődött… több szintet lépett… öröm boldogság. Laikus szemmel is látható volt az önmagát túlszárnyaló fejlődés… hajnali fél 5… ébresztő… több órás utazás… végre itt, mindjárt hívnak… mi jövünk… bizonyíthatunk… nem, mi nem azok vagyunk amit egy éve leírtak…

végre bent…szokásos körök… ki vagy, mit akarsz… Kupi-kupi mindenhol… nyitott polcok, halomban a játékok, vizsgálati eszközök, papírok, könyvek, labdák, golyók. Sok szín, sok anyag, sok textúra, sok minta. Nincs rendszer… nincs balról jobbra, nincs elölről hátra, nincs semmilyen csoport… zavar, még engem is.

Vizsgálat… egyszerű feladat- 3 forma-kör, háromszög, négyzet-tedd a megfelelő kijelölt helyére. Kocka—–van fakocka, szeretett imádott fakocka, festetlen, natur… a legjobb. Kit érdekel a feladat, van kocka, szem előtt… látja. Az kell… szemellenző, nincs más csak a kocka, kocka, kocka, kocka…

Kérem a gyermek inteligenciája vizsgálhatatlan, feladattartása nem megfelelő, figyelme nem irányítható, a formákat nem ismeri, utasításokat nem érti… mindezt egy számára nem akadálymentesített környezetben “mérve”. Szerintem adjunk a vakoknak színest meg kifestőt és vizsgáljuk a szem-kéz koordinációt legalább ennyire releváns szakvéleményt állíthatnánk ki.

Na de nagyon elkanyarodtam ám, mert valójában csak azt akartam elmondani, hogy nagyon egyszerű dolgod van ha szeretnél jól tárolni és nem mellesleg ezt a szemnek kellemes formában oldanád meg. Az egész onnan indult, hogy baromira nem volt jól az íróasztalom, túl sok volt a szem előtt tárolt cucc. Ám ezeknek mégis a kezem ügyében kellett lennie. Kerestem a megoldást sokáig aztán teljesen véletlen lett meg. Történt ugyanis, hogy mentem M. sulijába levezényelni életem első kézművekedős foglalkozását és valamiben el kellett vinnem egy csomó színest, ollót, filcet, biz-baszt… Hirtelen nem akadt más a kezembe mint egy számítógépes egér (valójában patkány-mert gamer egérről beszélünk) doboza. Ebbe szórtam bele mindent amit vinni akartam. Láss csodát bevált, fiókos doboz lévén nagyon praktikus is, hisz nem kell még a tetővel sem bíbelődni… na ez pont íróasztalra való… persze ráfért egy kis vizuális tuning, mert a franc sem akarja nézegetni az eredeti külsejét…

Nem is húzom az időt mutatom, hogyan lesz olcsón dizájnos tárolód.

Ami kell:

  • a doboz amit használni szeretnél
  • csomagolópapír
  • ragasztóstift
  • olló
  • vonalzó
  • ceruza
  • washi tape-opcionális.

Én innen indultam:

IMG_1064

 

Mivel a dobozom belseje piros volt a pirosas csomagolópapír mellett döntöttem. Egyszerűen vonalzóval kimértem, hogy mekkora papír kell a dobozom bevonásához, majd kiszabtam. A papírt egyszerűen a ragasztóstifttel rögzítettem. Az éleket még külön bevontam mintás ragasztószalaggal. Tartalmával együtt mehetett az asztalomra a másik tároló alá. Mondjuk az is megér egy misét, ugyanis az valójában egy potom összegért vásárolt erős karton ékszertartó doboz volna eredeti funkcióját tekintve. Nálam viszont nagyon jól bevált íróasztali tárolónak. Sok-sok apróságot benyelnek a fiókjai, felső rekeszei.

IMG_1067

IMG_1068

Ilyen volt az asztalom:

IMG_1080

Látod mennyi biz-basz?

IMG_1081

Ráncba szedve:

IMG_1085

IMG_1089

IMG_1090

IMG_1093

IMG_1095

IMG_1101

IMG_1104

 

Ugye mennyivel jobb rendezetten? Gondolj csak bele, ha egy íróasztalnál, ahol rengeteg holmi tud felhalmozódni, erre képes a tárolás akkor mit tud egy egész polccal, szobával, vizsgálati helységgel, osztályteremmel? Ha alaposan belegondolsz nem mondok hülyeséget azzal, hogy ennyire fontos ez az elsőre az autizmus szempontjából jelentéktelennek tűnő dolog.

Ja..é és hogy mit csinálj a kimért papírod levágott részeiből. Mondjuk hajtogass pillangót. 🙂

IMG_1071

Remélem tetszett a mai bejegyzés annak ellenére, hogy erősen elkanyarodtam attól amit szerettem volna megmutatni.

Ha bármi észrevételed van, írd le kommentben és ne felejtsd el megosztani, lájkolni a bejegyzést.

Köszönöm a figyelmed, további szép napot.

 

Hozzászólások
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://autizmusdiy.hu/4638-2/
Pinterest
Pinterest
Instagram
Follow by Email
Twitter
Ez is érdekelhet