A napirend fajtái

Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://autizmusdiy.hu/a-napirend-fajtai/
Pinterest
Pinterest
Instagram
Follow by Email
Twitter

Mondanom sem kell, hogy rengeteg fajtája van a napirendnek is. Ez egyrészt jó, mert így tutira meg lehet személyre szabottan és életkornak megfelelően csinálni viszont nehezebb megtalálni a saját igényeknek megfelelő formát.

Ebben  a bejegyzésben igyekeztem összeszedni, hogy milyen formában készülhetnek, mivel lehet jelölni, hogy milyen lesz a nap vagy épp mi a következő teendő.

Lássuk is.

Tárgyas napirend: 

Igen egyszerű. A tevékenységekhez használt tárgyakkal lehet jelölni a soron következő cselekvést. PL. evést egy villával, játékot egy labdával, fogmosást fogkefével és így tovább. Ezeknek leginkább a tárolása lehet probléma persze mindennek lehet a mini változatát használni. Ezeket a sorba rendezéshez elég lehet egy kisebb fogasra felakasztgatni, vagy kis kártyákra applikálni.

 

Képes napirend:

Itt a tárgyak helyett már képekkel jelölöd a tevékenységeket. Lehet igazi fotókkal amiket magad készítesz vagy szimbolizált képekkel. Nem túl nehéz elkészíteni. Egyszerűen kinyomtatod a képeket, laminálod majd tépőzárral ellátva olyan sorban rakod ki ahogy nektek megfelel. Azért érdemes egyből magadnak puskának kiírni, a kép alá, hogy mit is jelöl pontosan a kép, így mindenki tudni fogja melyik mit jelent, még az is aki nem látja, használja napi rendszerességgel.

Ezt is rengeteg formában el lehet készíteni a képek milyenségén túl. Lehet egy laminált lapot használni, mehet mappára, falra, ajtóra, egy kis fantáziával a lehetőségek száma végtelen.

 

Képes napirend színkódokkal:

Ez nem sokban különbözik a képes napirendtől. Annyi, hogy  itt a képek kapnak egy színt háttérnek a kártyákon ezzel még jobban kategorizálva a teendőeket. Lehet pl. adni színt a napszakoknak, otthoni teendőknek, iskolai teendőknek, szabadidős tevékenységnek.

 

Előtte-utána napirend:

Itt nem rakjuk ki az egész napot csak 2-3 dolgot. Leginkább az önálló munka segítésénél hasznos, nem is igazán napirend.

 

Papír-képes napirend

Itt már nincsenek kártyák, egy az egyben ki van képekkel nyomtatva szép sorrendben a nap és a teendők egy táblázatban. A befejezett dolgok akár pipálhatóak amennyiben kell. Hátránya, hogy sokat kell nyomtatni és nem változtatható, mint mondjuk a tépőzáras, így lehetnek vele fennakadások ha közbejön valami és nem is tartós.

Persze le is lehet napszakokra, tevékenység sorozatokra bontani, így nem kell minden mozzanatot jelölni csak a fontosabbakat.

 

Írott napirend:

Amolyan teendőlista amit te is írsz magadnak ha sok a dolgod. Igazán egyszerű. Egy naptárral is szépen megoldható, nem okoz különösebb gondot az elkészítés. Persze lehet nyomtatni is csekklistát akár kész feliratokkal vagy biankót amit magunk írhatunk meg a napnak megfelelően. Bár ez tűnik a legegyszerűbbnek meg kell várni az olvasás képességét, hisz a gyermeknek egyedül is tudni kell használni a napirendet.

Remélem hasznos volt a mai bejegyzés és adott egy kis útbaigazítást.

Én épp most készítem az új képes napirendünket, már alig várom, hogy kész legyen. Már csak a laminálógépnek kell meglennie. Remélem már úton van, mert nagyon szeretném elkészíteni az új méretre igazított kártyáink. Az új tábla igen fura képet mutat a régi nagyobb kártyáinkkal. 🙂 Amit meglesz itt a blogon végig követheted, hogy miből és hogyan is készül a mi napirendünk. Lassan de biztosan készül a leírásom is arról, hogy hogyan készíthetsz én-könyvet, illetve napirendi kártyákat. Mi kell, milyen anyagokat, eszközöket használj, hogyan szerkessz és hogyan lesz kerek egész ebből a nagy kuszaságból. Addig is itt megnézheted, hogy milyen volt és mi lett a régi napirendi táblánkból. Katt ide.

Köszönöm a figyelmed, további szép napot és ne felejtsd el megosztani, lájkolni a bejegyzést. Köszönom.

( A képek forrása a pinterest.)

Hozzászólások
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://autizmusdiy.hu/a-napirend-fajtai/
Pinterest
Pinterest
Instagram
Follow by Email
Twitter
Ez is érdekelhet

3 hozzászólás


  1. Koszonjuk ezt a jo kis izelitot! Nekem 3 dolog kivankozik meg ide: a napirend akkor is elorejelzes, ha meg nem utemezzuk (nem ragasztjuk,tapasztjuk sehova) egyszeruen megmutatjuk, vagy kezbe adjuk a kovetkezo tevekenyseg szimbolumat… Emelett itt a kulonozo szimbolumszintek jelentek meg, mas szempontbol a hasznalat modja meg ezer fele lehet (sokfele hordozhato mod is van)… Harmadreszt ma mar nagyon konnyu kulonbozo mobilapplikaciok segitsegevel napirendet hasznalni (persze ennek feltetele a legalabb kepi szint)


    1. Igen lehetne még ezer és ezer dolgot írni. Én magam szülőként csöppentem az autizmus világába és sok nehézséggel találtam magam szemben amikor elkezdtem az eszközeink készíteni. Azt, hogy kinek mi a megfelelő és milyen formában használja nyilván függ a lehetőségektől és a gyermektől. Szerintem a formai tartalomban a szakemberektől kell tanácsot kérni,hogy mi működhet. Itt ezen a blogon pedig el lehet sajátítani az egyszerű elkészítését illetve inspirálódni lehet hogy hogyan is kellene kinéznie egy kész dolognak. Nekem anno ezek nagy problémát jelentettek. Nem találtam hasznos oldalt magyar nyelven ami azzal foglalkozna,hogy az elkészítésének mi a gyakorlata. Ezt szeretném itt pótolni. Remélem idővel sok hasznos tudnivalók sikerül itt megosztani. Köszönöm, hogy írtál hiszen a cél a közös ötletelés. További szép napot, remélem még találkozunk itt vagy a Facebook oldalon.


  2. Szuper! Sok ilyen bejegyzest kivanok!

Comments are closed.