Boardmaker- A/4 szerkesztőfelület és mentés pdf formátumban

Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://autizmusdiy.hu/boardmaker-a4-szerkesztofelulet-es-mentes-pdf-formatumban/
Pinterest
Pinterest
Instagram
Follow by Email
Twitter

Na igen. Azt sem tudom, hogy hol kezdjem a mondandóm, hogy ne legyen annyira gyík a bejegyzés. Először is mindenki nyugodjon meg, nem fog kelleni pilótavizsga.

Szóval kezdjük az elején. Elkészült a legújabb boardmaker videó tutorial, melyben végigviszlek azon, hogy hogyan lehet beállítani az A/4-es szerkesztőfelületet és bm2 helyett (ebben ment a boardmaker alap esetben) hogyan ments pdf formátumban.

Miért pont A/4? Ez a legelterjedtebb, és akárhonnan nézzük ezt a méretet használjuk legtöbbet és a nyomtatóinkkal is leginkább ebben a méretben dolgozunk akármilyen programban ügyködünk. Természetesen itt is, mint minden más programnál igaz, hogy a saját igényeidhez tudod igazítani a szerkesztőfelület nagyságát attól függően, hogy mekkora méretben és mekkora papírra szeretnél nyomtatni. A boardmakerben is rengeteg lehetőséged van ezen paraméterek beállítására. A videóban A/4-et fogsz látni de minden méretnél ugyanaz az eljárás csak a mérteket kell tudnod amiket még a szerkesztés megkezdése előtt érdemes megadnod.

Ezen beállításokhoz bizony ha álmodból is riasztanak fel tudnod kell, hogy mekkora az a lapméret és azt is, hogy álló vagy fekvő tájoláshoz milyen sorrendben adod meg az adatokat.

Matekozzunk:  

Az A/4 méret miliméterekben megadva 210×297 mm- —> ez annyit tesz, hogy ha ezeket az adatokat beírod a boardmakerbe centiméterekben megadva akkor lesz egy darab lapod amin szerkesztesz, álló vagy fekvő tájolásban, attól függően, hogy melyik számot adtad meg szélességnek és magasságnak. (Ne feledd a nyomtató beállításoknál is jelezned kell, hogy álló vagy fekvő a tájolás) Ha nem elég egy lap akkor nincs más dolgod, mint szorozgatni a fenti számokat, attól függően, hogy oldalra vagy lefelé szeretnél terjeszkedni. Erre lesz is példa a videóban.

Mentés pdf formátumban:

De miélt?- Figyelem a nyugalom megzavarására alkalmas gyíkkontent következik ám a pilótavizsga még mindig szükségtelen. 

Alapesetben ha a mentésre nyomsz a szerkesztés befejeztével végeredményül egy bm2 kiterjesztésű fájlt fogsz kapni. Ezzel nincs is baj hiszen nyomtatható, használható. De feltétele, hogy a bm ott legyen a gépeden vagy bármilyen más program ami tudja ezt a formátumot kezelni-márpedig alapesetben nem lesz ilyen program a gépeden, tehát nem tudsz mihez társítani . Pl. ha én szerkesztek valamit és azt mondom, hogy letölthető csak használnod kell viszont bm2 kiterjesztéssel kapod meg tőlem akkor áll fenn az igazi nesze semmi fogd meg jól. Mert ha nincs bm a gépeden akkor biza ki nem nyomtatod, sőt megnézni sem fogod. Ezt elkerülendő érdemes pdf formátumban menteni az elkészült (a tényleg elkészült, tehát nem sablon, nem további szerkesztésre váró) dolgokat. Ezzel az elkészült fájlod hordozható lesz, tehát egy olyan gép is tudja kezelni amelyiken nincs fent bm. A letöltések menü alatt található összes nyomtatható dolog pdf formátumú, így még a böngésződből megnyitva is le tudod tölteni vagy egyből nyomtathatod is.

Igen ám, de hogyan csikarjunk ki egy olyan programból pdf-et ami nem tud pdf-ben menteni? 

A válasz virtuális nyomtatóval. A virtuális nyomtatók mint a nevükben is benne van nem fizikai eszközök és a telepítésüknek sem feltétele az, hogy a számítógéphez nyomtató legyen csatlakoztatva. Ezek a segédprogramok elhitetik a gépeddel, hogy új nyomtató lett csatlakoztatva, tehát a géped felől nézve fizikai eszközként működik. Ilyen program pl. a microsoft print to pdf. Ha a bm-ben megszerkesztett állományt a virtuális nyomtatóra küldöd a segédprogram átalakítja pdf formátumra, miközben valódi nyomtatás nem történik. Mit kell ehhez tenni? Egész egyszerűen amikor kész vagy a szerkesztéssel nem a mentésre fogsz nyomni hanem a printre azaz nyomtatásra. A legördülő menüben beállítod, hogy a virtuális nyomtatót használja és “nyomtatsz” – innentől a lépések megegyeznek bármilyen mentési sorrenddel-tehát a géped meg fogja kérdezni, hogy hogyan nevezed el a fájlt és melyik mappába mented. Tádááá… máris kész a nyomtatásra kész pdf-ed.

huh… gyíkkontent vége!

Tudom így leírva nem tűnik olyan egyszerűnek de hidd el nem ördöngősség ráadásul segítségként itt a videó is. A boardmakert megtaláljátok az aaksni oldalán ide kattintva sok egyéb hasznos eszközzel együtt.

Remélem tetszett a mai bejegyzés és hasznos lesz számodra. Kérlek ne felejtsd el megnyomni a lájk és megosztás gombokat.

Köszönöm a figyelmed.

 

 

Hozzászólások
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://autizmusdiy.hu/boardmaker-a4-szerkesztofelulet-es-mentes-pdf-formatumban/
Pinterest
Pinterest
Instagram
Follow by Email
Twitter
Ez is érdekelhet