EQ feedback

Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://autizmusdiy.hu/eq-feedback/
Pinterest
Pinterest
Instagram
Follow by Email
Twitter

Fogalom magyarázat:

EQ:

1920-ban E. L. Thorndike a Columbia egyetemen a „társas intelligencia” kifejezést használta, hogy leírja azt a képességet, ami meghatározza, hogy hogyan képes az ember másokkal kapcsolatot teremteni és azt fenntartani, vagy ami meghatározza ennek a kapcsolatnak a minőségét. 1975-ben, Howard Gardner írása a The Shattered Mind elindította a több részből álló intelligencia modelljének kialakulását és fejlődését. Gardner nyolcfajta intelligenciát azonosított, amit később további kettővel kiegészítettek. Ezek tartalmazzák az interperszonális és az intraperszonális intelligenciát. Több pszichológus, köztük Gardner, úgy véli, hogy a hagyományos intelligenciára irányuló mérésekkel, mint az IQ-tesztek, nem lehet teljesen megmagyarázni ezt a kognitív képességet. (Smith 2002) A területre irányuló komolyabb kutatások az 1980-as években indultak meg Peter Salovay és John „Jack” Mayer vezetésével. Az ő munkájuk, ami fejlődőképesnek bizonyult, az intelligencia részévé tette a fogalmat. Mayer és Salovay folytatta a kutatásokat. Az érzelmi hányados először Keith Beasly cikkében jelent meg 1987-ben. Számos megállapítása van az érzelmi intelligenciának, amelyek mind más modellt és más méréseket hirdetnek.

Feedback:

Visszajelzés (Feedback) akkor következik be, amikor a rendszer kimeneteit visszacsatolják bemenetként egy ok-okozati lánc részeként, amely hurkot képez. A rendszer ezt követően azt mondhatjuk, hogy visszaadja önmagát. Az ok-okozat fogalmát óvatosan kell kezelni a visszacsatolási rendszerekre: Egy visszacsatolási rendszerrel kapcsolatos egyszerű ok-okozati érvelés nehézkes, mivel az első rendszer befolyásolja a második és a második rendszert, befolyásolja az elsőt, amely körkörös érvhez vezet. Ez az ok és a hatás alapjaira alapozott érvelést trükkössé teszi, és a rendszer egészének elemzésére van szükség. Az ókor óta önszabályozó mechanizmusok léteznek, és a visszacsatolás ötlete a tizennyolcadik században kezdett el bejutni Nagy-Britanniában a gazdasági elméletbe, de akkoriban nem ismerte el univerzális absztrakcióként, és így nem volt neve. Az 1860-as években és az 1909-es években a Nobel-díjas Karl Ferdinand Braun a “visszautasítás” kifejezést a mechanikus folyamatban egy korábbi pozícióba való visszatérés során használta a “visszacsatolást” mint főnevet az elektronikus áramkör alkatrészei (nemkívánatos) összekapcsolására utalva.

 

Tételmondat:

A Flashdance című filmből a legmeghatározóbb jelenet az eseménysorozat végén Irene Cara – What a feeling című dalára Jennifer Beals színésznő részére koreografált tánc.

 

A tétel nem igaz gyermeknevelés szempontjából. Ebből a szempontból a blogon megjelenítése hibás. Autizmus specifikus szempontból a tétel duplán hibás.

Mivel amennyiben “hurokként” kezelem a tételt és érzelmileg is beleélem magamat a film történéseibe, megtisztelem a főszereplőt azzal, hogy együtt örülők a sikerének…amely sikerrel azonosulni is tudok…tehát örülök a főszereplőnek és magamnak is. Ám tényleges munkát céljai eléréséért csak a főszereplő végez. Ebből kifolyólag az én örömöm mégsem az övé. Inkább nevezném egy önelégültségnek, mint őszinte örömnek.

Autizmus specifikus nézőpontból gyermekem tényleges munkájának tudok örülni, ha tényleges részét képezem a munkáját képező huroknak. Lefordítva megtisztelem autista gyermekem erőfeszítéseit és munkáját az által, hogy a munka tényleges részesévé válok. Ekkor mondható a tétel alapján, hogy nem önelégült érzés tölt el, hanem őszinte öröm.

 

Amennyiben autizmus specifikussá akarom tenni a tételmondatot, akkor helyesen személyre szabottan:

A Flashdance című filmben a legmeghatározóbb az a munkába fektetett eseménysorozat, amely a film végén Irene Cara – What a feeling című dalára Jennifer Beals színésznő részére koreografált táncban teljesedik ki, ezáltal létrejön egy hurok és bennem egy kérdés:

 

Az amit én egyértelmű szülői hozzáállásnak gondolok.

Együtt és keményen dolgozok fiammal.

Valóban teljesül a tényleges munkánk, vagy rossz a feedback?

 

Csuda tudja…az biztos imádjuk ez a számot!

 

 

Hozzászólások
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://autizmusdiy.hu/eq-feedback/
Pinterest
Pinterest
Instagram
Follow by Email
Twitter
Ez is érdekelhet