Főzzünk én könyvet

Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://autizmusdiy.hu/fozzunk-en-konyvet/
Pinterest
Pinterest
Instagram
Follow by Email
Twitter

Hol is kezdjem?- merül fel a kérdés szerintem mindenkiben aki, szeretne elkészíteni egy én-könyvet. Hozzáteszem teljesen jogosan, hiszen ehhez nincs bevált recept mint mondjuk egy piskótához.

Na azért nem kell egyből pánikba esni, mert ez még jó is valahol az elkészítés szempontjából. Pontosan ez az ami nagy szabadságod adhat az elkészítés módjában és a tartalmi részben is.

Persze itt is vannak alapvető dolgok amikkel hosszú távon jobban működik, költséghatékonyabb… illetve nagyban egyszerűsíti az elkészítést.

Igen tudom, most azt mondtam főzzél valamit amihez nem kapsz alapanyagot és receptet sem, de produkálj valamit ami jó…

Nem véletlenül kötöm példaként a főzéshez és sütéshez ám- akármilyen furán is hangzik egy lapon említve az én könyvvel…

Figyelj csak!

Tegyük fel azt mondom, hogy meg kell főznöd valamilyen főzeléket… Te erről a főzelékről még életedben nem hallottál, nem is tudtad, hogy van ilyen. Nincs alapanyagod és recepted sem. Ellenben tudsz főzni 100 másik fajta főzeléket. Azok közös vonásai alapján  el tudsz indulni? El! Tudtodon kívül rengeteg információd van a főzelékről csak épp nem tűnik fel mert annyira természetes a tudás, hogy fel sem tűnik addig amíg nem kell vizsgázni belőle. Ha azt mondom főzelék egyből beugrik valami sűrű ehető dolog… ismered az állagát, azt is tudod, hogyan éred ezt el… rántás, habarás.. tudod, hogy finomnak kell lennie… fűszerezés…  azt is tudod, hogy főzni kell… ergo nem a sütőt kapcsolod be…  A listát a végtelenségig írhatnám. Viszont az is igaz, hogy ha te meg én ugyanazt a főzeléket főzzük is teljesen másak lesznek.

Ugyanez a helyzet az én könyvvel. Az alapelgondolás ugyanaz lesz a hozzávalók is nagyjából ám a végeredmény összességében egy bizonyos kereten belül mégis más. Mint a főzeléknél amit mindketten megfőzünk, ugyanaz a főzelék lesz de mondjuk az enyém sűrűbb, a tiéd sósabb. De mégis ugyanaz a főzelék.

Summa summarum, azt mondom, hogy bizony bizony csináltál már én könyvet csak nem tudsz róla. Ne vitatkozz! Csináltál és kész. Nem hiszed el?

Van fotóalbumod? -Gratulálok csináltál én könyvet!

Netán tematikusan is vannak rendezve benne a képek? Család, közeli távoli rokonok, nyaralás, itt-ott, apró de fontos események, szülinap, névnap? -Gratulálok csináltál én könyvet!

Netán még kerültek a képek mellé leírások is? Kivel, mikor, hol? -Gratulálok csináltál én könyvet!

Van noteszed, jegyzet füzeted? Tudod amibe bármit felírhatsz, firkálhatsz, rajzolhatsz csak a magad örömére? Idézetekkel akár? Van? -Gratulálok csináltál én könyvet!

Volt gyerekkorodban emlékkönyved? Tudod az amit körbeadtál a haverok között, hogy írjanak rajzoljanak neked bele, hogy így emlékezz majd rájuk? -Gratulálok csináltál én könyvet!

Volt anno neked is olyan feladat suliban, hogy rajzold le egy nyári élményedet? -Gratulálok csináltál én könyvet!

Gyűjtesz apró biz-baszokat emlékbe? Vonatjegy, koncertjegy, csokipapír, egy masni az ajándékról amit egyszer kaptál, présel virág? Netán be is ragasztottad őket valahová, csak csak egy dobozban pihennek? -Gratulálok csináltál én könyvet!

Így már nem is olyan nehéz igaz? Most, hogy tudod, hogy valójában csináltál már ilyet csak nem krumplifőzeléknek hívták. 🙂

Összegezzünk! Mi is az én könyv? Fogalmazd meg gyorsan magadnak a saját szavaiddal… megvan? Írd is le… ne hezitálj nem tudsz rosszat csinálni.. de ezt már mintha mondtam volna.

Innen már csak azt kell tudni, hogy mik azok a dolgok amiket tartalmilag szerepeltetni kell. Ebben részben magadra kell hagyatkoznod illetve nagy segítség lesz a gyógypedagógus, a fejlesztő… hidd el nem az ördögtől való kérdezni tőlük. Sőt pontosan ők azok akik elfogulatlanul látják a hiányokat és erősségeket. Sőt ők azok akik a szöveges részében is nagy segítség lehetnek… Illetve itt van egy leírás arról, hogy alapjáraton milyen tematika használható: katt ide érte.

Ha ezt elolvastad akkor már körvonalazódik is, hogy milyen nehézséget lehet orvosolni egy ilyen könyvvel. A leírásból az is kiderül, hogy milyen alapanyagok kellenek.

Én saját tapasztalatom alapján azt mondom, mi több ez a vesszőparipám, hogy a gyűrűs könyvnél jobbat nem lehet elképzelni.

Ez az amibe minden elképzelés beilleszthető, bárhol pótlapozható, bármikor variálható. Ez a legrugalmasabb rendszer szemben mondjuk egy füzettel vagy bármilyen előre tűzött/ kötött holmival szemben. Arról nem is beszélve, hogy bírja a strapát, ám ha mégis valami baj lenne egy lappal, megsérül, aktualitását veszti akkor is minden gond nélkül javítható, eltávolítható, pótolható mintha mi sem történt volna.

Ami még piros pont, hogy egy gyűrűs könyvet könnyű bővíteni egy-egy benne lévő témakör tekintetében. Ennél nem fordulhat elő az, hogy mondjuk szántál 10 oldalt a gyermek külsejére, viselkedési, önállósági dolgaira és hopp elfogyott a 10 oldal… a tizenegyediken már a család van de még pótolni kellene és csak a 34. oldaltól tudod folytatni az első 10 oldalon lévő témát. Gyűrű kicsatol, lap lefűz és minden megy tovább… Ráadásul ennél még elválasztókat is tudsz használni, hogy tudd melyik rész hol kezdődik, még keresgélni sem kell.

Én azt mondom fogj egy lapot, füzetet… készíts egy jegyzetet arról, hogy mi kell az én könyvetekbe, mik azok amik nehézségeket okoznak a gyermeknek, mik azok a területek ahol elkél az én könyv. Ezen lista alapján már tudni fogod, hogy miről kellenek képek… ezen a listán végig haladva már lesz képgyűjteményed amivel dolgozhatsz.

Írd fel azt is hogy mik azok dolgok amik kellenek majd az elkészítéshez: gyűrűs mappa, nyomtatópapír genoterm, ragasztó, elválasztólapok a témákhoz… azok az alapanyagok amiket használni fogsz majd a sajátotoknál…

Főzni is csak úgy kezdesz, hogy minden alapanyagot beszerzel hozzá… ezzel sincs ez másképp. Előbb előkészülünk aztán főzünk.

Nem mondom, hogy gyorsan el lehet készíteni egy ilyet, leginkább sosem készül el. Lapok jönnek, mennek ahogy változik a tudás vagy bármi a környezetben.

Remélem segített egy kicsit ez a bejegyzés elindulni az én könyv készítés útján. A következő témához kapcsolódó bejegyzésben pedig igyekszem majd tippeket adni arra, hogy “hogyan ízesítsd az én könyvet úgy, hogy a gyerek is megegye…”

Ha tetszett a bejegyzés kérlek ne felejtsd el tudatni velem lájk, megosztás, vagy komment formájában.

Legyen szép napod.

 

Hozzászólások
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://autizmusdiy.hu/fozzunk-en-konyvet/
Pinterest
Pinterest
Instagram
Follow by Email
Twitter
Ez is érdekelhet