Gyászolok! Megkérném ne zavarjon! Holnap már itt vagyok!

Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://autizmusdiy.hu/gyaszolok-megkernem-ne-zavarjon-holnap-mar-itt-vagyok/
Pinterest
Pinterest
Instagram
Follow by Email
Twitter

A következőkben leírt gondolatok nem megtörtént események csupán a fantáziám szüleményei.

Bár, bárhol lehetne…Bárki  megérti, aki akarja…

Vannak helyek és időpontok a  játszóteremen amikor jobb, ha nincs ott senki…

Ilyenkor kirakok egy táblát a kapura:

Gyászolok! Megkérném ne zavarjon!

Ilyenkor mindig arra jönnek hívők, tagadók és úgy nagy átlagban mindenki…

Értetlenkedés, hitetlenkedés, kérdések, vita, rosszindulat…

Képtelenek elhinni, hogy időközönként egy SZÜLŐnek, PEDAGÓGUSnak, FEJLESZTŐnek, ORVOSnak, SEGÍTŐnek, EGYÜTTÉRZŐnek el kell engedni, amit képtelen megtartani…

Ez valami olyan, mint a hullámvasút…hol fel, hol le, de mindig előre…

Általában ezek nem egy időpontban történnek…de mindig látom a fent felsorolt nagybetűs személyek között, hogy egy-kettő arra téved…

Miért is?

“…de másnapra megrázom magam és kezdem újra…”

…majdnem…

“Anticipációs vagy megelőző gyász

Különböző életveszélyes helyzetekben (háború), vagy halálos betegek kapcsán a hozzátartozók már előre foglalkoznak az esetleges halál tényével. Ez sokszor könnyítheti a fájdalom elviselését, de előfordulhat, hogy a rövid idő alatt kialakított mély kapcsolat csak nehezíti a gyász feldolgozását.

Sokk

A halál hírére sok esetben az első reakció a hitetlenség és lesújtottság. Gyakori az ilyenkor adott „nem hiszem el” válasz. A teljes vagy részleges emocionális bénultság, az érzelmi reakciókra való képtelenség jellemzi. Funkciója a késleltetés, az ember így igyekszik fokozatosan magához engedni a megrázkódtatást. A sokk szakasza néhány perctől akár 1-2 napig is tarthat. A legjobb segítség az, ha a környezet igyekszik külső nyugalmat biztosítani a sokk oldódásához.

Kontrollált szakasz

Ekkor tudatosul a hozzátartozóban, hogy a halálesettel kapcsolatban rengeteg a feladata. A hivatalos és egyéb intézni valók egyrészt nagy megpróbáltatást jelentenek, másrészt a különböző tevékenységek elterelhetik a figyelmet a halott személyéről. Ebben a szakaszban erős önkontroll figyelhető meg, ami sok esetben a temetés után megszűnik. A gyász feldolgozása szempontjából nagyon fontos a temetésen való részvétel, hiszen a temetési rítus segítségével külső keretek között van lehetőség lezárni a sokk szakaszát, és elbúcsúzni az elhunyttól. A rítus lehetővé teszi az érzelmek kimutatását, amihez elválaszthatatlanul hozzátartozik a sírás.

Tudatosulás

A temetés utáni időszak a gyász legnehezebb időszaka. Míg korábban a tennivalók feladatokkal látták el a gyászolót, addig ezután csak az elhunyt hiányával való szembesülés marad. Az érzelmek és a gondolkodás is kavalkádszerűen nyilvánulhatnak meg. A hozzátartozó magatartására és másokkal fenntartott kapcsolataira is sok esetben ambivalencia jellemző. A gyász kezdeti időszakában gyakran jelennek meg testi tünetek is (torokszorítás, fulladásérzet, légszomj, gyengeségérzet stb.).

Átdolgozás

Az eddigi fájdalmas emlékképek után egyre több lesz a szép emlék is. A csapongó gondolatok helyét pedig egyre inkább a tudatosság váltja fel. A gyászoló gondolatainak középpontjában ugyan még mindig az elhunyt áll, a tünetek intenzitása csökken. A tudatosulás és átdolgozás időszaka általában hónapokig is eltart. Az évfordulók (születésnap, névnap), ünnepek azonban újra felerősíthetik a negatív érzelmeket.

Adaptáció

Az adaptációs szakasz jellemzője, hogy a korábbi befelé fordulás mellett, a gyászoló egyre inkább képes kifelé fordulni. Az elhunyttal kapcsolatos élmények úgy élnek tovább a hozzátartozó életében, hogy emellett képes már reális döntések meghozatalára, saját életének irányítására és céljainak megvalósítására. A korábbi társas kapcsolatok új erőre kapnak, és a gyászoló már bűntudat nélkül képes örülni az élet szépségeinek.” (wikipédia)

 

Valami ilyesmi lehet egy SZÜLŐnek, PEDAGÓGUSnak, FEJLESZTŐnek, ORVOSnak, SEGÍTŐnek, EGYÜTTÉRZŐnek az auti hullámzás…

Tehát, ha játszóterem felé jársz és látod, hogy üvöltök kedves olvasó tudd, hogy ki van rakva egy tábla, amit valszeg sosem fogsz látni…

Gyászolok! Megkérném ne zavarjon! Holnap már itt vagyok!

 

Hozzászólások
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://autizmusdiy.hu/gyaszolok-megkernem-ne-zavarjon-holnap-mar-itt-vagyok/
Pinterest
Pinterest
Instagram
Follow by Email
Twitter
Ez is érdekelhet