Hogy jobban képben legyél

Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://autizmusdiy.hu/hogy-jobban-kepben-legyel/
Pinterest
Pinterest
Instagram
Follow by Email
Twitter

Végtelen +1

Pontosan ennyi fotót kell elkészíteni nekünk, akik autizmussal élő gyereket nevelünk vagy épp oktatunk. A végtelen + 1-ből viszont ritkán sikerül egy-egy fotó úgy, hogy az tuti is legyen minden téren. (Már ha nem épp fényképész az ember lánya/fia- akkor könnyebb.)

Fotózni kell bizony ha esik ha fúj… én könyvhöz, napirendhez, folyamatábrákhoz, mindenféle nyavalyához. További nehezítő tényező, hogy nincs mindig a farzsebben egy komolyabb fotóketyere, ellentétben egy kamerás telefonnal -ami nagyon hasznos, mert mindig kéznél van viszont a legritkább esetben lesz vele tökéletes a kép amit fel szeretnél használni, teszem azt én könyvhöz.

Próbáltál már borús időben hintázó gyereket fényképezni mobillal? Na ez igazi tárhelygyilkos feladat. Lősz kb. ezer képet és 999-et úgy ahogy van teszed is kukába. Az az egy ami megmarad na az sem lesz valószínűleg túl jó. Itt jönnek képbe a képszerkesztő programok. Mert az az egy amiről úgy gondolod, hogy na egy fene jó lesz nagy duzzogva, bizony nyomtatás után nem fogja elnyerni a tetszésed. Ugye ismerős a helyzet?

Szerencsére minimális kis tudással is tudunk egy nem épp tökéletesre sikerült fényképet javítani, pilótavizsga nélkül. Erre rögtön van is két alternatíva amit mutatok. Az egyik a Picasa 3 ami a google saját képrendszerező és szerkesztő programja. Totál faék az egész, minimális tudással, egyszerű használattal- alapvető javításokhoz nagyon jó… fényerő, kontraszt, árnyék és beépített effektek- kb ennyi is amire szükségünk van belőle. Előszeretettel használom magam is. Pikk-pakk javítható vele a fénykép.

De egy program nem program. Vegyük elő a programok királyát a Photoshop-ot. Nem csak képszerkesztésre jó. Rengeteg lehetőség van benne, az alapvető javítások sem nehezek vele… mondanom sem kell, hogy az ég világon mindent tud amit egy képnél tudni kell. Sőt még annál is többet… a felhasználni kívánt képek javításán túl egyből szerkesztheted is bele, másik lapon akár a kártyák közé. Minden egy helyen egy időben… még időt is spórolhatsz vele.

Én még most tanulom a progit, szóval sokat nem tudok hozzátenni a használatának segítéséhez de szerencsére az Auti ötlettár csoportban van hozzáértőnk, így nem lesz túl nehéz dolgom megtanulni a használatát és neked sem… ha érdekel mi olyat tud ez a program amit felhasználhatsz autizmus terén elég csatlakoznod a csopihoz, hisz videók formájában mutatja be Sándor a csoport egyik moderátora, hogy hogyan is kell hadirendbe állítani a Photoshop-ot az autizmussal kapcsolatban. Zseniális dolgok készülnek vele.

De lássuk mik a teendők ha épp képet kellene javítani. Figyelem… pilótavizsga még mindig nem kell, megoldunk nem bonyolítunk. Rögtön 2 rövidke videót is mutatok nektek ezekkel a programokkal. A picasa3-mal én szerkesztek a photosop-ot pedig Sándor mutatja meg nekünk, használat közben.

A kiindulási alapunk ez a kép volt:

Köszönjük szépen Zsebinek, hogy modellt állt vagyis inkább modellt aludt 🙂

Amint látjátok, nem túl jó kép. Sötét és nem is túl éles. Nyomtatásban még rosszabb lenne. Nézzük is mit kezdtünk vele a fent említett 2 szerkesztőprogrammal.

Picasa, szerkesztés közben:

És akkor lássuk ugyanezt a képet Photoshoppal:

 

 

Ugye nem is olyan nehéz egyik használata sem?

A poszt elkészüléséhez köszönöm a videós hozzájárulást Sándornak, aki időt energiát nem kímélve mutatja meg nekünk ennek a remek programnak a használatát. Ne feledd ha szeretnéd tudni mire jó még a photoshop nekünk vagy bármilyen  más segítségre van szükséged a vizuális eszközök és autizmus terén érdemes csatlakoznod az Auti ötlettár csoporthoz. Szerintem nincs olyan kérdés amire ne lenne megoldásunk.

Köszönöm a figyelmed, hogy olvastál. Ha tetszett a mai bejegyzés és hasznosnak találtad kérlek ne felejtsd el megosztani, lájkolni.

Köszönöm.

További szép napot.

 

 

 

Hozzászólások
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://autizmusdiy.hu/hogy-jobban-kepben-legyel/
Pinterest
Pinterest
Instagram
Follow by Email
Twitter
Ez is érdekelhet