Kezdőhang kártyák (letöltés)

Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://autizmusdiy.hu/kezdohang-kartyak-letoltes/
Pinterest
Pinterest
Instagram
Follow by Email
Twitter

Bevallom küzdünk az olvasással nem is kicsit. Mondjuk ki -elég sz@rul megy.

Hiába ülünk a lapok felett, hiába próbáljuk, erőlködünk lényegében bingózik a gyerek elég sokszor. Csak úgy mond valamit aztán vagy eltalálja vagy nem de leginkább nem. Kell valami megoldás, valami amivel meg lehet támogatni az olvasást. Annyi mindent megtanultunk már, nehogy ez fogjon ki rajtunk. Olyan nincs és kész. 

Mióta megtanultam vizuális segédanyagokat készíteni mindig az az első gondolatom minden felmerülő problémánál, hogy hogyan lehetne a megoldását egy vizuális eszközzel segíteni. Ilyenkor indul a lázas kutatás, hogy mit is kellene elkészítenem ami kicsit is tud hozzátenni az előrelépéshez. Nem volt ez másképp most sem. A keresgélés során szembe is jött velem egy első látásra jónak és hasznosnak tűnő ötlet. Méghozzá ez:

forrás: pinterest

Ingyenesen letölthető kártyácskák melyekkel a kezdőhangokat lehet keresgélni. (A képre kattintva eljutsz oda ahol megnézheted, letöltheted ezt a verziót. Angol tanuláshoz hasznos lehet). Igen ám viszont ez biza angol. Nyeh… nekünk az nem jó.

Mondanom sem kell, hogy magyar viszonylatban elég kevés ilyet lehet találni és az sem biztos, hogy teljesen megfelel. Nem maradt más megoldás, mint elkészítenem a saját verziónk, magyar szavakkal és egy kis puskával.

Szerencsére nagyon egyszerű dologról van szó, így nem kellett sokat bíbelődnöm a szerkesztésével. Igazából a szavak kitalálása és az azokhoz való képek keresése volt az ami több időt vett el. Amint megvoltak bemappázva a képek nagyon gyorsan lehetett vele haladni.

Készítés közben persze kellett néhány kompromisszum, hisz volt amihez nem tudtam írni 2 szót (alapjában minden betűhöz 2 kártya volt az elgondolás) illetve volt amit képpel nem tudtam megtámogatni, mert nem találtam olyat ami jó lett volna. Van ilyen, főleg ha az ember lánya csak kezdőbetűvel akar alkotni.

Házi feladat: írj dzs betűvel kezdődő szavakat kommentben. 🙂

Így is lett 72 darab kártyánk amivel azért már lehet kezdeni.

Természetesen ezek is excel segítségével készültek, mint mondtam nagyon egyszerű szerkesztéssel. Nem kellett méricskélnem, húzgálni a vonalakat. Egyszerűen az alap vonalazást használtam cellaegyesítéssel. Minden kártyánk 3 oszlop széles és 10 sor magas- ebből 7 sormagasság a képeké és 3 a választható betűké.

Ehhez készítettem egy rövidke kis videót amit itt meg tudsz nézni.

Egyébként lesz a blogon tech rovat, ahol a számunkra hasznos programokat és azok funkcióit, működését vesszük górcső alá a teljesség igénye nélkül, hiszen nincs minden funkcióra szükségünk az excelben sem.

A felhasznált képek mind, mind ingyenesek és cc0 licenszel rendelkeznek azaz szabadon felhasználhatóak.

A megszerkesztett lapok a nyomtatás után laminálva lettek a tartósság érdekében. Laminálás után egyszerűen feldaraboltam a lapokat úgy hogy minden kép alatt 3 betű maradjon. A használathoz igazából semmi másra nincs szükség, lehet beszélgetve újjal megmutatva a kezdőhangokat tanulni. Ha mindenképp szeretnétek jelölni a betűket akkor használjatok csipeszeket mint az eredeti ötletnél. Ez mondjuk még jó lehet arra is hogy ügyesedjenek az ujjak is. (+1 tipp: kis méretű facsipeszeket tudsz vásárolni kreatív boltokban csomagban pár száz forintért. Ezek a csipikék máshol is hasznodra lehetnek.)

Mutatom képekben:

 

kezdőhang kártyák
kezdőhang kártyák

 

A kártyákat már teszteltük. Mondhatni emberkísérleteket végeztem a gyerekeimen. 🙂

Működik, hasznos… és nem csak autizmusban lehet segítség hanem akár első osztályban is meg lehet vele támogatni az olvasás tanulást.

Ha szeretnéd kipróbálni a kártyákat, nincs más dolgod, mint letölteni, kinyomtatni, laminálni majd kivágni.

A letöltéshez ide kattints.

Remélem hasznotokra lesz, jó szórakozást hozzá.

Bízom benne, hogy hasznos volt számodra a mai bejegyzés. Ha igen kérlek ne felejtsd el megosztani vagy használni a like gombot.

Ha nem szeretnél lemaradni a további tartalomról és további érdekes dolgokat is szeretnél látni, tanulni csatlakozz a blog facebook oldalához.

Köszönöm a figyelmed, hogy elolvastál. Remélem még találkozunk.

További szép napot.

Hozzászólások
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://autizmusdiy.hu/kezdohang-kartyak-letoltes/
Pinterest
Pinterest
Instagram
Follow by Email
Twitter
Ez is érdekelhet

2 hozzászólás


  1. Dzseki, dzsungel, dzsin

Comments are closed.