Meghekkelve… csiki-csuki rutintábla

Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://autizmusdiy.hu/meghekkelve-csiki-csuki-rutintabla/
Pinterest
Pinterest
Instagram
Follow by Email
Twitter

Íme itt az első igazi meghekkelve bejegyzés az oldalon. Lássuk is mi készült és mik a tapasztalatok.

Nos az egész ott kezdődött, hogy megláttam ezt a képet itt ni. 

Nagyon jó ötletnek tűnt és hasznosnak is ez a kis eszköz. Teljesen jól végig lehet vinni vele egy reggeli iskolába indulós mókaságot.

Neki is kezdtem az elkészítésnek, persze úgy, hogy a saját igényeinket figyelembe vettem. Ez annyit takar, hogy nem nyomtattam új kártyákat és ragasztottam bele őket hanem a már meglévő laminált, tépőzáras kártyáinkhoz készítettem el. Így megúsztam a nyomtatást, vagdosást, ragasztást és bármikor lehet variálnom a kártyákkal ha épp arra van szükség. Gondoltam én.

Maga az elkészítés nem tartott tovább fél óránál szerintem. Mutatom, hogy hogyan készült a miénk.

Kerestem egy vastagabb a/4-es lapot. A vastagabb lap egy 180 grammos papírt jelent esetemben. Ezt még szépen lehet hajtani de nem olyan sérülékeny, mint a sima nyomtatópapír amik általában 80 grammosak. (Ezt jó megjegyezni írd fel magadnak).

A kártyáink amiket használni szerettem volna 3,5×3,5 centisek tehát a matekozásnál ezt kellett figyelembe vennem.

Amint látod szépen elkezdtem kiméregetni, hogy mi hová kerül. Kellett egy szabad felső rész, Aztán kellett hely a tépőzárnak amivel majd rögzíteni lehet a felhajtott füleket, kellett egy üres rész ismét, hogy a kártyák és a tépőzárak ne vesszenek össze. Aztán persze jött a kártyák helye aminél a kártyák méretén felül +1 centit ráhagytam és jött még egy vékonyka kis rész üresen ahol a hajtás lesz. Innen már csak rá kellett mérnem a felső rész teljes hosszát kihagyva a szabad legfelső részt.

Valahogy így:

Mint látod itt már a teljes rácsozás elkészült. Az alsó felhajtandó rész széleit szépen lekerekítettem amihez jobb híján egy 5 forintost használtam sablonnak majd a vonalak mentén felvágtam ollóval, hogy elkészüljenek a felhajtható fülek. Ezeket felhajtogattam. Mindig amikor ilyen vastagabb papírt hajtok nem egyszerűen csak felhajtom, hanem ahol szeretném a hajrást “benyomom” a papírt. Ehhez elég egy ki nem nyitott olló végét rányomva áthúzni a papíron. Legalábbis csontkés hiányában én ezzel szoktam megoldani. De ha neked van akkor az a legjobb hozzá.

Én a belső részen a kártyák helyének vonalait kiemeltem, mert jobb szeretem ha határozottan elkülönülnek a képek. A többi vonal innentől már nem kell kiradíroztam.

Jöhetett a külső rész.

Mindegyik kis fülecskére felírtam a nem túl szép írásommal, hogy kész illetve tettem ide saját tákolmányú spongyás matricákat, mert nálunk az a menő. (Ha érdekel, hogyan tudsz saját matricákat készíteni jelezd itt kommentben vagy a facebook-on és megmutatom. Nagyon egyszerű.)

Csodálatos!!! 😀

Már csak a tépőzárak hiányoznak. Felragasztottam a kártyák helyére a már a kártyán lévő tépőzárak másik felét. Erre mindig nagyon oda kell figyelnem, mert jártam vele pórul. Ráadásul én mindig azonosan ragasztok tépőzárat, hogy minden elkészült kártyánk és a hozzá tartozó eszközök mindig passzoljanak. Mindegyik készletünk használható mindegyik hordozón. Ez nagyon sokat számít.

A fülekre is felraktam a tépőzár párokat. (Ha öntapadós tépőzárat veszel akkor nagyon egyszerű dolgod van.)

Ezzel el is készült. Én még irodai lyukasztóval nyomtam  a felső részébe 2 lyukat, hogy a gyűrűsmappánkba le tudjam fűzni. Ennyi.

Ha te is elkészíted és nem már meglévő tépőzárad kártyákkal szeretnéd elkészíteni ahogy én mindössze annyi dolgod van, hogy a kinyomtatott képeket beragasztod. Illetve a fülek zárásához használhatsz mágnescsíkot a tépőzár helyett.

 

 

Nade, és most jól figyelj…

Jujj kb úgy érzem magam, mint a mítoszvadászok érezhetik magukat a sorozatban ahol barkácsolnak és azokat tesztelik. Tök izgi…

Ez így nem állja meg a helyét biza. Több sebből vérzik.

A papír alap miatt nem igazán hosszú életű dolog ez. Egész egyszerűen a sok hajtogatástól el fog szakadni hamar. Hiába a vastagabb papír nincs semmi tartása tehát kinyitogatni is nagy műgonddal lehet, arról nem is beszélve, hogy vagy a tépőzár ragasztása engedi el a papírt vagy ahol jól feltapadt szedi le a felső réteget. Ami gond pláne ha stabilan rögzíted valahová stabilan, mert akkor nehéz benyúlni a 2 tépőzár réteg közé, hogy óvatosan nyisd ki.

De most ezeket a problémákat megpróbálom meghegeszteni kicsit, tehát lesz a poszt még updatelve, hogy hogyan lehet ezt még jobban megcsinálni. Nem kell lemondani arról, hogy legyen ilyenünk, mert egyébként baromi hasznos, nagy segítség. Próbálgattam egész nap… mindenféléket kiraktam rajta. Reggeli rutint, órarendet, fázisképeket… sok mindenre fel lehet használni különböző területeken.

Egy szó mint száz… nagyon hasznos, könnyű elkészíteni, viszont ebben a formájában nem tartós és az anyaga miatt körülményes lehet a használata akkor amikor nyitogatni kell.

Ez volt a teszt, hamarosan elkészül az update ahol megmutatom mivel lehet ezeket az apró hibákat kiküszöbölni.

 

Remélem tetszett a poszt és hasznodra válik az amit itt láttál/ olvastál. Ha bármi észrevételed van várom itt lent a kommentek között és kérlek ne felejtsd el megnyomni a lájk és megosztás gombokat, hogy minél több emberhez eljuthasson ez a bejegyzés.

Köszönöm a figyelmed, hogy elolvastad irományom. További szép napot.

 

Update!

Mint mondtam az eredeti verzió, nem túl tartós. Kipróbáltam hát a laminálást. Leszedtem az összes felrakott tépőzárat és az alapot lelamináltam. (kicsit tartottam tőle, hogy nem fog átmenni a gépen de sikerült.)

Újra kivágtam az egészet, visszaraktam a tépőzárakat. Szerencsére a fólia enged annyit, hogy lehessen nyitogatni, csukogatni, nem annyira merev, mint amennyire gondoltam. Teljesen fel voltam rá készülve, hogy majd vasalóval kell némi hajlékonyságra bírnom de megúsztam.

Szóval ez a kis eszköz működik, használható de érdemes egy kis laminálással megtámogatni, hogy valóban jól el tudja látni a feladatát.

Készítsétek el ti is szerintem megéri az a kb. 30 perc amit rá kell szánni, mert egy remek eszközötök lehet.

 

Hozzászólások
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://autizmusdiy.hu/meghekkelve-csiki-csuki-rutintabla/
Pinterest
Pinterest
Instagram
Follow by Email
Twitter
Ez is érdekelhet