Mekkora az akkora

Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://autizmusdiy.hu/mekkora-az-akkora/
Pinterest
Pinterest
Instagram
Follow by Email
Twitter

Szeptember… Új tanév… Mondhatnám úgy is, hogy újra itt a lecsószezon… Vége a nyárnak remélem mindenki felkészült, mert megint beletenyerelünk a lábosba.

Így erős kezdésnek jól beviszlek a láposba és olyat mondok szerkesztésügyileg amiről nem is gondolnád, hogy tudnod kell… pedig de.

Na hajrá, mindenki fogja meg valaki kezét és irány a lápos, hogy aztán jól kikeveredjünk onnan.

Kezdjük a kályhánál. Igen, a láposba egy kályhán keresztül vezet az út.

Szóval ma a kép+ felirat kombós kártyákról fogunk kicsit többet megtudni szerkesztési “mithogyanésmimértügyileg”.

Most képzelj egy ilyen kártyát. megvan? Oké.

Tegyük fel meg kell szerkesztened az elképzelt kártyát. Megvan mekkora kell, megvan a kép

amit használni akarsz és kell a felirat… de mekkora lesz a feliratod (a betűtípust hagyjuk most, az egy külön lápos másik kályhával)

Na? Ugye mennyi variáció van típusban, méretben? De ne ess pánikba!!! Mivel akárhogy nézzük grafikai cuccot készítesz néhány alapvető szabály betartásával nem lesz gond. Figyelem belépünk a láposba!

Alap ugye hogy egy ilyen kártyánál jól kivehetőnek kell lennie a képnek legyen az bármilyen (fotó, illusztráció, vektorgrafika bármi ami csak létezik és jól olvashatónak kell lennie a szövegnek, függetlenül attól, hogy neked kell puskának vagy a gyerek is tud már olvasni és neki biggyeszted oda.

Eddig oké ugye? Na de… mikor fognak jók lenni ezek a szerkesztett kártyák azon túl, hogy a gyerekre vannak szabva attól függően, hogy mit ért meg?

Na most figyelj. Az emberi szem mindig a tökéleteset keresi a mintázatokat a szimmetriát (igen te is). Az lesz a szemednek szép és ezáltal hasznos és működő a kártyád ha készülő kártyád követ egy mintát és szimmetrikus. Mit jelent ez? Ha készítesz egy kártyát teszem azt 5×5 cm méretben, a közepére teszel egy képet mondjuk a tejes dobozról és aláírod hogy tej jobbra zártan a sort 6 pontos betűmérettel… na az baromira nem lesz jó!

Megoldás? Az aranymetszés szabályának alkalmazása. Na most ezzel mit hülyítelek mi?

Mi is az az aranymetszés a grafikában? Mondom, figyelj!

Ez egy klasszikus arányrendszer mely segít meghatározni a főbb elemek egymáshoz való viszonyát, arányát.

Van szorzószáma is mégpedig a 1, 618.  a szabály szerint a kisebb úgy aránylik a nagyobbhoz ahogy a nagyobb az egészhez. Így érhetőek el az esztétikus arányok.

Mit jelent ez ha gyakorlati példával mutatom be? 5×5 cm kártya mondjuk 3-3 miliméter kihagyásokkal a széleken azt jelenti, hogy van összesen 44×44 milméter helyed a képnek és feliratnak. Az 50 milimétert leosztva a szorzószámmal átlagolva 31 mm lesz, tehát a képed megközelítőleg ekkora lesz (ezt nyilván felülírja a kép kivehetősége szükség szerint) A képed tehát közel 31×31 mm ami aránylik a nagyobbhoz ami jelen esetben az 50×50 mm. Ehhez aránylik majd a kisebb rész ami a felirat. Viszont ugye a felirat nem lóghat a képre tehát ha kivonunk mindent a rendelkezésünkre álló 50 mm-ből akkor kiderül, hogy a feliratnak van a kép alatt kb. 13 mm magasságnyi hely… a szélességgel jelen esetben nem foglalkozunk, mert aminek oda kell kerülni annak oda kell kerülni. De a magasságból kell valamennyi távolságot is számolni a kép és felirat kötött. Ebből következik, hogy max 9 miliméteres betűvel dolgozhatsz ami a 24 pontos betűméretnek felel meg kb. Ez viszont nem lesz arányos a képpel. Ebből mi következik? Hogy pontokban kifejezve a betűméretet a 12 és 18 pontos tartományon belül érdemes dolgozni az 5×5 cm-es kártyákban gondolkozva figyelembe véve a képek méreteit.

Hogy honnan tudod melyik betűfokozat mekkora törzsméretet jelent miliméterben? A didot rendszer szerint egy pont a méter 2660-ad részének felel meg azaz kb 0,376 mm-nek. Ilyen egyszerű.

És hogy ne csak a szám járjon elkészült egy kis illusztráció is amelyben az arányokat használva készült egy kártya.

 

Ugye nem is olyan bonyolult? Ugye?

 

Hozzászólások
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://autizmusdiy.hu/mekkora-az-akkora/
Pinterest
Pinterest
Instagram
Follow by Email
Twitter
Ez is érdekelhet