Mindent az Én könyvről- elmélet és tapasztalatok

Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://autizmusdiy.hu/mindent-az-en-konyvrol-elmelet-es-tapasztalatok/
Pinterest
Pinterest
Instagram
Follow by Email
Twitter

Aki autizmussal élő gyermeket nevel bizonyára halott már az Én könyvről, jó eséllyel kapott segítséget is ahhoz, hogy neki tudjon kezdeni az elkészítésnek.

Bizony ezt a könyvet magadnak kell összeállítani. Ijesztő tudom de ne ess pánikba. Ebben a rovatban megpróbállak végigvezetni ezen a rögös úton. Igen én, mert tapasztalataim szerint az itthoni szakemberek sincsenek teljesen tisztában azzal, hogy eszik e vagy isszák. Hallani hallottak róla, tudják mi ez, nagy körvonalakban tudnak is segíteni, hogy minek kellene tartalmilag szerepelnie benne de tevékenyen nincsenek benne az elkészítésben. Tehát nincs infód az indulásról, szerkesztésről, arról, hogy milyen anyagokkal dolgozz és még sorolhatnám. Rengeteg buktató tud lenni főleg az interaktív oldalak készítésénél. Hidd el tudom. Na nem azért mert már vérprofi vagyok, hanem mert én szerkesztem a sajátunk, így az elmélet mögött már van jócskán tapasztalat.

Mi sem bizonyítja jobban az egyes oldalak szerkesztésének buktatóit, mint a jegyzeteim excel-matek és word-matek címszóval. Vannak ám benne bőven matematikai műveletek. A miliméterekkel való játékot szeretem a legjobban. (Nem.) Gáz tudom, ez van.

Ezeket a tapasztalatokat szeretném megosztani veled. Miért? Hogy ne a saját hibáidból tanulj hanem az enyémből. 🙂 Szeretnék tevékenyen segíteni neked és gyermekednek.

Lesznek letölthető oldalak, gyakorlati segítség, hogy mit hogyan tudsz elkészíteni, minden amiről úgy gondolom probléma lehet.

Először is szeretném veled megosztani azt a jegyzetemet amit még a mi Én könyvünk készítése előtt írtam. Mankónak nagyon jó volt, elindított, de sok olyan dolog van benne amit én változtattam. Ezt egy könyvből jegyzeteltem de sajnos már nem emlékszem a címére, így pontos forrással nem szolgálhatok.

Íme a kiindulópontom:

A/4-A/5 gyűrűs mappával 3 genotermekkel indulunk. Kellenek még sima lapú füzetek.

1.) A könyv első része az önismeretet készíti elő. Tematikus csoportokba rendezett képek… a képek alá mondatokat is írhatunk. PL.: J. vagyok. Van egy testvérem Zs.

Célunk: szókincsbővítés, tudásfejlesztés önmagáról, környezetéről.

Tematikus rendezés:

 • család: szűkebb, tágabb környezet személyei.
 • közvetlen környezet: gyermek szobája, otthona, kedvenc játékok, otthon végzett cselekvések
 • tágabb környezet: helyszínei, tárgyai, cselekvései
 • kedvelt és nem kedvelt dolgok, tárgyak, cselekvések
 • tevékenységek amelyekben sikeres, önálló
 • olyan tevékenységek amelyekben segítségre szorul

2.) Egy sima füzet kell. A történt fontosabb dolgokról szól. Naplószerű.

Segít felidézni a gyermekkel kapcsolatos, fontosabb eseményeket, élményeket. Képregényszerű rajtok-akár pálcikaemberek, de a személyiségjegyek felismerhetőek legyenek. Lehet ragasztani apróbb emlékeket pl. csokipapír. Naponta nézegessük.

3.) Érzelmek megnevezése: Még egy sima füzet.

Több egyértelmű érzelmet ábrázoló képet gyűjteni/ beragasztani tematikusan.

A 4 alappal kezdünk:

 • vidám
 • szomorú
 • fél
 • mérges

Ha ezeket tudja szimbolizálhatunk is.

Célja:  Hogy érzelmeket tudjon összekapcsolni eseményekkel. Sajátjait és másokét. Először csak a gyermek szempontját tanítjuk. Utána azt, hogy ezek a környezetére hatnak.

 

Ennyi. Innen indultam. Persze nincs még teljes én könyvünk. Mindig az készült el amihez épp sikerült valami kis anyagot összegyűjtenem. Így elég foghíjas de nem is baj, mert mire az elkészültet megtanuljuk, kész a másik téma, így mindig érdekes marad.

Egyébként én csalok vele. Nagyon szereti a gyerekem így az iskolai tananyagsegédlet is belekerül ebbe. Sokkal szívesebben használja ezt, mint mondjuk egy készen vásárolt foglalkoztatót vagy önmagában a papírlapot amin az olvasnivaló van.

Hogy milyen a miénk? Saláta… de nem is a szépség a lényeg. Sima füzetünk nincs is. Ötletem viszont annál több, hogy a saláta salátább legyen.

Egy szó, mint száz rögös út ez de járható. Igyekszem sok-sok gyakorlati tanácsot adni az összeállítással kapcsolatban. Nyilván nem lesz tuti recept, mert minden gyerek más, mindegyiknek más okoz nehézséget. Itt egy alap kiképzést kapsz amit aztán fel tudsz használni. Jönnek majd az ötletek nálad is csak bele kell jönni.

Na belecsapsz velem? 🙂 Segítek. 🙂 El is mondom gyorsan mire lesz szükséged, ha velem tartasz.

 • A/4 -es gyűrűs mappa (minden amit én szerkesztek és letölthető lesz A/4 méretű lesz)
 • lyukasztó a lapok lefűzéséhez-csak a lamináltat lyukasszuk
 • nyomtatópapír
 • nyomtató -ha nincs irány a cuccal a nyomda
 • laminálógép-opcionális, még nekem sincs, nyomdában lamináltatok ha kell
 • ragasztó -stift a legegyszerűbb
 • genotermek- jól jön, hogy sokáig használhatóak legyenek a lapok
 • öntapadós tépőzár-később
 • olló
 • képgyűjtemény. (na ez megérne egy külön misét, ha kéritek írok róla külön is)- a gyermekről, mindenféle szituban, helyen, érzelmi állapotban, helyekről, otthonról, szobáról, ágyról- tudod mit? fényképezz le mindent aztán gépen mappázd. Sosem tudhatod mire lesz szükséged.
 • Bármi ami díszít. -tényleg bármi. Csomagolópapír cafatok, színes lapok, matricák- készíteni is tudsz majd megmutatom hogyan. -ezzel nagyon érdekessé tudod majd tenni a könyvet és bevonható a gyermek a díszítésbe.
 • Valami amivel bármit el tudsz adni a gyermeknek. – nálunk ilyen Spongya Bob. A nem túl érdekes oldalakra került fel és máris nagyon érdekes. Illetve nyomtattam hozzá Spongyás színezőket amiket lekicsinyítettem így 5 van egy oldalon. Ha ügyeskedik színezhet egyet. -ilyesmire gondolok.
 • türelem
 • sok kávé, vagy tea éjszakai műszakhoz valami erősebb
 • word/excel a szerkesztéshez- mindkettő nagyon hasznos. én pl. a napirendi kártyákat is ezekkel szerkesztem
 • bármilyen képszerkesztő program- kihagyható de van hogy javítanod kell egy képen vagy épp vágni belőle. Illetve a gépen is könnyebb ezzel kezelni a képfájlokat- szerintem.

Ennyi. Remélem nem hagytam ki semmit, ha mégis akkor majd jól a fejemre koppintok.

Gyűjtöttem néhány képet is, hogy meg tudjam mutatni mi is készül majd. De ha szeretnétek belelapozhattok a minénkbe is virtuálisan.

 

Bízom benne, hogy hatékony segítség leszek és te velem tartasz.

Köszönöm a figyelmed. A képek forrása ismét a pinterest volt.

Ha tetszett a bejegyzés kérlek nyomj egy lájkot vagy megosztást, hogy minél több autizmussal élő gyermek szüleihez eljuthasson ez a poszt.

Köszönöm szépen, további szép napot.

Hozzászólások
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://autizmusdiy.hu/mindent-az-en-konyvrol-elmelet-es-tapasztalatok/
Pinterest
Pinterest
Instagram
Follow by Email
Twitter
Ez is érdekelhet