Okostelefont okosan

Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://autizmusdiy.hu/okostelefont-okosan/
Pinterest
Pinterest
Instagram
Follow by Email
Twitter

Lehet nem tűnt eddig fel de totál gyíkarc vagyok. Nagyon szeretem a kütyüket és minél okosabb egy kütyü annál jobb.

Mondanom sem kell, hogy sokat is használom őket. Merőben megkönnyítik a mindennapokat egyen szó bármiről. Én magam napjában többször nyúlok a telefonom után és nem azért, hogy telefonáljak. Miért? Iszonyat nagy segítségem még az autizmussal kapcsolatban is. Nézd csak hogyan használom.

Az okostelefonok egyre többet tudnak, egyre több funkciót tudnak ellátni, egyre több dolgot tudnak helyettesíteni. Gondolj bele elfér a zsebedben az ébresztőórától a naptárig bezárólag szinte minden amit csak bele tudnak szuszakolni egy ilyen telefonba.

Okosan használva még hasznosabb segítőtársad lehet a mindennapokban. Persze tudom, tudom… A környezet mindebből annyit lát, hogy baromi sokat nyomkodod biztos facebookozol, mert nincs jobb dolgod, állandóan csipog, villog, zenél… ha őket zavarja a sok (inkább az átlagosnál többnek mondanám) telefonhasználat akkor ők nyaljanak sót. Vagy facebookozzanak 🙂

Igyekeztem összeszedni néhány tippet, hogy mire is jó az okostelefonod az autizmussal kapcsolatban. Hogyan lehet segítségedre a gyerekkel vagy a mindennapokkal kapcsolatban.

Amire elsőre gondolhatsz most, az a direkt gyerekeknek írt appok tömkelege amiket be lehet szerezni. A választék nagyon nagy. Nincs olyan korosztály akinek ne találnál valami oktató, fejlesztő játékot. A lehetőségek tárháza végtelen. A játékos tanuláson át, az időtöltésig szinte mindenre találni egy -egy ilyen appot az áruházakban csak győzz válogatni a jobbnál jobb dolgok között.  Arról még nem is beszéltem, hogy sok autizmus specifikus applikáció is létezik. Ezeket is érdemes lehet végigzongorázni, még akkor is ha nem vagy híve annak, hogy nyomjunk telefont a gyerek kezébe. (Gondolj csak bele egy ilyennel akárhol ott lehet a napirendetek is akár, vagy segítség lehet a kommunikációban. ) Ilyen appokat találsz androidra és iosra is. Mi sok ilyet nem használunk, jobban szeretem azokat amiket magam készítek.

M.-nek azért van egy-két kedvence. Ilyenek a Talking Tom, Talking Ben. Ezek szórakoztatják, viccesek számara. Kb ennyi ami nálunk megy mondjuk ez sem telefonon, hanem tableten, de lényegében majdhogynem egykutya.

De mi a helyzet ha nem közvetlen kötjük a használatot ahhoz, hogy fejlesszünk, kommunikáljunk a szó szoros értelmében a gyermekkel, azaz miben lehet segítségünkre az autizmusban akkor, ha nem a gyermek kezében van a telefon hanem nekünk segít.

telefon
foto:pexels

Kezdjük az alapfunkciókkal.

Egy helyen tudod tartani a fontos kontaktokat, akár csak telefonszámról van szó vagy egyéb elérhetőségekről, e-mail, címjegyzék stb… Egyszerűbb, mint egy füzet nem? Ráadásul mindig kéznél van. Bármikor, bárhonnan tudsz ügyintézni, még akkor is ha e-mailt kell írni. Sok időt megspórolhatsz vele abból meg mindig kevés van, legalábbis pár órával mindig kevesebb egy nap, mint amennyik kellene.

Kidobhatod az ébresztőórád… Mennyire utáltam, hogy tiktakkol a fülembe.

Ha van egy szabad perced és szeretnél gyorsan utánanézni valaminek nem kell számítógép elé ülnöd, minden információ ott van a zsebedben. Még ezt az oldalt is tudod mobilon olvasni. (Persze vannak oldalak amik nem igazán szépek és használhatóak mobilon. Ezeknél az a probléma legtöbbször, hogy nem reszponzívak… tehát ha ilyen oldalra tévedsz akkor nem a te készülékedben van a hiba hanem az oldal készítői nem gondoltak erre a lehetőségre. Na nem úgy mint itt ezen az oldalon. 🙂 Google? Híroldal? Menetrend? Vagy csak néhány ötlet kell napirendre? Katt ide. Szeretnél valamit alkotni amivel a gyerekkezek is megbírkóznak? Készítsetek könyvjelzőt. Ide kattintva megnézheted hogyan, akár mobilon is. A zsebedben van az egész internet minden hasznával és sötét bugyrával együtt. Nincs az az információ amit ne tudnál megszerezni a telefonod segítségével. Én szinte csak a telefonom használom erre, a gépem csak akkor kapcsolom be ha nagyon kell és nincs más választásom. Még a blogom is tudom vele kezelni pedig hidd el innen a másik oldalról nagyon máshogy néz ki. 🙂

Diktálhatsz neki… Nem tudtad? Most figyelj! Nem kell ám hosszasan körmölni… szinte minden okostelón van diktálás funkció az viszont változó, hogy mit ért meg. Volt olyan telefon a kezemben aminél bizony elgondolkodtam, hogy ennyire nem érthetően ejtek e ki szavakat… ha e-mailt, üzenetet kell írnod használd ezt. A felugró gombsoron kell lennie egy kis mikrofonos ikonnak azt megnyomva már fülel is a készülék.

Hogyan függenek ezek össze az autizmussal? Időt spórolsz, nem is keveset. Nekünk meg abból nagyon kevés van, nem? De! Írtam én már ide is bejegyzést telefonnak diktálva, bár ügyeltem arra, hogy ne halljon, lásson senki mert még a mai felgyorsult világban is ciki beszélgetni a telefonnal. 🙂

tablet
foto:pixabay

Kézben tarthatod vele a mindennapjaid. Nem kell papír alapú naptár amit aztán cipelhetsz magaddal vagy épp van valami amit bele kell vésni mondjuk egy vizsgálati időpont aztán meg mire odajutnál már 2x el van felejtve. Vagy ha nem is ez de az tutira, hogy hol a cetli amire felírtad azt az időpontot. Igen, jól veszed ki a szavaimból jártam így. Lehetett megint telefonálni, hogy: csókolom kicsit flúgos vagyok mikor is kell mennünk? A telefonom meg mindig időben szól.

Tudsz vele listákat készíteni bevásárláshoz, teendőkhöz, olyan dologhoz amiket szeretnél elintézni hosszú vagy rövid távon. Amit te elfelejthetsz bízd a telefonodra. Mint mondtam ne aggódj a sok pötyögés miatt. Diktálj!

Az, hogy milyen appot használsz ezekhez már csak tőled függ. Nekem van egy nagy kedvencem. Iszonyat okos és nagyon hasznos. A legnagyobb segítségem a nem felejtésben, a tanulásban és még sorolhatnám. Tervezek írni erről az appról majd nektek is.

Kamera a zsebben. Ugye nem kell mondanom mennyi képet kell készíteni egy autizmussal élő gyermek mellett? Lehet szó napirendhez szántakról, vagy az én könyvbe valókról akár digitálisan akár nyomtatva készítetek ilyet. Bizony jó ha van a farzsebben egy fényképezőgép, mert nem tudni mikor adódik fotózni való. Legtöbbször a legváratlanabb helyzetekben. Ma már nagyon jó képeket lehet készíteni ezekkel a készülékkel és nem kell profi fotósnak sem lenni hozzá. Ha mégsem sikerül olyan jól arra is van megoldás a telefonon. Csak kell egy képszerkesztő. Az összes én könyvünkben lévő képet mobillal készítettem és szerkesztettem ha kellett. Sőt a képeket amiket magam készítek ide a blogra is telefonnal hegesztem a fényképezéstől a szerkesztésig mégis megállják a helyüket a nagy közönség előtt is.

foto:pixabay

Mindig kéznél vannak az orvosi papírok, szakvélemények. Nem tudom ki hogy van vele de ha menni kell bármilyen vizsgálatra mindig egy tonna papírral kell számolni a megjelenéshez. De erre legalább számít az ember arra viszont nem, hogy az oviban, suliban is rákérdezhetnek egy-két olyan dologra amit bizony nem tudsz fejben tartani. Én legalábbis nem tudom napra pontosan szóról szóra felmondani egyetlen szakvéleményünk teljes tartalmát a kiállító orvos, gyógypedagógus nevével, címével, telefonszámával egyetemben. Szakvéleményből azért meg van egy pár. Igazából már könnyebb kilóra számon tartani, mint darabra. De jó, hír, hogy ezek is elférnek a zsebedben.

A nyomtatott anyagot igen egyszerűen lehet digitalizálni. Elég hozzá egy scanner vagy egy telefonos applikáció ami képes nyomtatott anyagot a kamera segítségével a képernyőn olvasható, lapozható digitális dokumentummá alakítani. Ezek az appok telefononként eltérőek, érdemes többet kipróbálni. Ezzel a módszerrel már nem csak digitalizáltad a papírokat de rendszerezted is, mivel elég az így létrehozott fájlnak egy jó nevet adni amiről tudod, hogy mit tartalmaz. Tádámmm…. egyből meglesz amit keresel. Sőt így már előre el tudod küldeni e-mailben is pdf fájlként csatolva a kellő adatokat. Ezzel segítetted a szakembert is, hisz nem abban a pillanatban kell felkészülnie a gyermekből amikor belép az ajtón. Persze ezt is telefonról megoldva. Hogy mi van ha sok a papír a telefonon meg kevés a tárhely? Nagyon egyszerű. Tárolj felhőben. Rengeteg felhő alapú szolgáltatás érhető már el ingyenesen is. Persze ezek nem jelentenek végtelen mennyiségű adattárolást de hétköznapi felhasználásra teljesen alkalmasak. Ilyen pl. a google drive és társai. Én pl. amiket itt az oldalon a letöltések link alatt találsz mindet ott tárolom, onnan osztom meg veled és onnan is töltöd le. Ezeknél egy dologra kell figyelned. Ezek a biztonsági beállítások. Az, hogy mit osztasz meg és mit nem. Az én tárhelyemen is rengeteg fájl, adat van külső szemlélő mégsem lát mindent. Ennek nagy előnye még, hogy az itt tárolt adatok  bármilyen eszközről elérhetőek, annak ellenére, hogy mondjuk csak gépen, telefonon vagy épp egyiken sincs valójában jelen fizikailag. Ugye milyen okos megoldás? Az meg már csak hab a tortán, hogy soha többé nincs elveszett papírotok.

 

foto:pixabay
foto:pixabay

 

Annyi de annyi előnye van az okostelefonoknak, hogy felsorolni is nehéz, rengeteg dolgot lehetne még ide írni, a lista szinte végtelen. Kihasználva egy ilyen kütyü tudását nagyon hatékony segítségünk lehet bármilyen helyzetben. Azt mondom igenis ki kell használni mindent ami egy kicsit is hozzá tud tenni ahhoz, hogy egyszerűbb legyen az élet, hogy könnyebben oldjunk meg dolgokat. Változik a világ, változnak a ketyeréink és én ennek örülök. Ki is használom. Képes vagyok még a buszmegállóban is olvasni telefonon akár könyvet is abban az 5 percben amíg beér M. busza úgy, hogy sosem volt a kezemben az a könyv és magammal sem kell cipelnem.

Nyilván a környezetem tök gyíknak néz de vállalom büszkén, hogy az vagyok.

Egy szó, mint száz használj ki mindent ami segíthet, még az okostelefonod is és ha van valami amire te használod és jól jöhet ne felejtsd el velünk megosztani akár itt kommentben.

Köszönöm a figyelmed, hogy elolvastad a posztot. Ha tetszett és úgy gondolod hasznos lehet mások számára is, akkor kérlek oszd meg akár a lenti gombok segítségével.

További szép napot.

 

Hozzászólások
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://autizmusdiy.hu/okostelefont-okosan/
Pinterest
Pinterest
Instagram
Follow by Email
Twitter
Ez is érdekelhet