Sufnituning

Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://autizmusdiy.hu/sufnituning/
Pinterest
Pinterest
Instagram
Follow by Email
Twitter

Nagyon sok olyan képességgel rendelkezünk amiknek meglétét a hétköznapokban észre sem vesszük. Na nem ilyen Superman-es vagy X-man-es képességekre gondolok ám, hogy idegedben füstöl a füled vagy, hogy már nyitott szemmel is baromi ügyesen tudsz aludni és nem az sem ér ha 3 helyen is tudsz lenni egy időben.

Na de komolyra fordítva a szót igenis vannak olyan szuperképességeink amik kevés lénynek adattak meg a földön csak épp nem tudatosul, mert annyira természetes. Csak egy példát had mutassak. Tegyük fel, hogy van egy tálam benne 2 maréknyi rizzsel. Ebben a rizsben el van bújva egy maréknyi lencse. Elképzelted? Feladat: válogasd ki a tálból a rizs közül a lencse szemeket. Nem nehéz ugye? Nem! Mégis rengeteg szuperképesség kell hozzá. Miért is tudod kiválogatni? Mert van hüvelykujjad amit szembe tudsz fordítani a többi ujjaddal… ergo tudsz csippenteni. Viszont ez még közel sem elég ahhoz, hogy a feladatot végre tudd hajtani. Kell a szemed, hogy lásd a tálat a rizzsel és a lencsével. Bizony ez sem elég, mert ha nem elég jó a szemed “felbontása” akkor csak egy pacát látsz. Tehát olyan szem kell ami megfelelően veszi a képi információt és közvetíti az agyad felé. Megvan? Megvan! El is érkeztünk a következő szuperképességhez, az emberi agyhoz. Ez az igen bonyolult ketyere a fejedben dolgozza fel az információt. Azt a mit látsz és azt amit feladatba kaptál. Begyűjti a szükséges információt a másodperc tört része alatt feldolgozza és utasítást ad az ujjaidnak, hogy csak a lencsét csippantsák fel a tálból. A rizs marad! Mindeközben még az emlékeidet is felhasználja, hiszen valamikor nagyon régen tanultad meg, hogy mi a lencse és mi a rizs.

Most csavarjunk egyet. Nehezítsünk. A feladat ugyanaz. Szedd ki a tálból a lencsét a rizs közül de bekötött szemmel. Menni fog? Igen, bár lassabban valószínűleg. Mit gondolsz miért fog sikerülni? Gyorsan lelövöm a poént… az ujjaid miatt… az azok végén lévő milliónyi kis érzékelőből. Vakon tapintásra is tudod, hogy melyik a lencse és melyik a rizs.  Meg is van az újabb szuperképességek hada az 5 érzék amivel információt szerzel a világról ami körül vesz, hogy aztán az agyad rendszerezze és az információ képességgé, tudássá váljon.

Szóval ha ennyire leegyszerűsítjük akkor bizony mind szuperhősök vagyunk.

Sajnos az is előfordul, hogy porszem kerül a gépezetbe. Mondjuk a finommotorika nem úgy szuperál ahogy kellene, vagy a szem kéz koordináció. Van ilyen. Nagy szerencse, hogy némi kis gyakorlással, játékos feladatokkal az ilyen eltérések fejleszthetőek, szintre hozhatóak.

A mai bejegyzésben, hoztam néhány  ötletet arra, hogy otthon miből lehet játékos, suttyomban fejlesztős mókaságokat kitalálni.

Igazi sufnituning következik… azzal kooperálunk amink van. Lássuk:

Egy köteg szívószál:

 

Válogass:

 

Rajzold magad:

 

Vagy rajzolja ő:

 

Ügyesedj:

 

A fenti néhány kép alapján azt hiszem elmondható, hogy kis fantáziával remek eszközöket lehet rögtönözni olyan dolgokból amik szinte minden háztartásban vannak. Érdemes kipróbálni ezeket a lehetőségeket is.

Remélem tetszett a mai bejegyzés és hasznos volt számodra. A képek forrása a pinterest. A bejegyzéshez tartozó táblát ide kattintva éred el.

Kérlek ne felejts el nyomni egy lájkot, megosztást. Köszönöm.

További szép napot, jó szórakozást.

 

Hozzászólások
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://autizmusdiy.hu/sufnituning/
Pinterest
Pinterest
Instagram
Follow by Email
Twitter
Ez is érdekelhet