Tanítanék…apa neeeeee

Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://autizmusdiy.hu/tanitanek-apa-neeeeee/
Pinterest
Pinterest
Instagram
Follow by Email
Twitter

A mai események után elgondolkodtam, hogy tanítanék megint…

“A tanítás legegyszerűbb meghatározása: a tudás átadása. Az egyik személy (a tanító) több (komplexebb) tudással rendelkezik, mint a másik (a tanuló), és tevékenysége arra irányul, hogy a tanuló tanuljon, azaz elsajátítsa annak a tudásnak egy részét, amellyel a tanító rendelkezik.”

…autista gyermekkel rendelkező szülő esetében ez a meghatározás hibás…amennyiben tanítónak hisszük magunkat…

…mert nem…

…mivel gyermekünk igényeire épülve tanuljuk az ő sajátosságait…

…azután tudjuk őt átkonvertálva az értékeket kicsit átadni a mi világunkból…

…na szóval…inkább, akkor nevelnék…

  • Tekintélyelvű (autoriter) szülő: A szülő alakítja, kontrollálja és értékeli a gyerek viselkedését a saját standardjai alapján, amelyek abszolútak, nem veszik figyelembe a gyerek igényeit. A szülő elvárásai a gyerekkel szemben magasak, és nem tudja tolerálni, ha a gyerek viselkedése nem felel meg. A gyerektől engedelmességet követel, elvárja a tekintély tiszteletét. A szabályok megkérdőjelezhetetlenek, a szülő szigorúan betartatja, de nem fordít figyelmet arra, hogy a gyerek megértse a szabályok értelmét. A szülő érzékenysége, válaszkészsége a gyerek igényeire alacsony.
  • Engedékeny szülő: Meleg, elfogadó attitűd jellemzi. Nagyobb autonómiát biztosít a gyereknek, és kevésbé kontrollálja a viselkedését. Alacsony elvárásai vannak a gyerekkel szemben, és ha lehet, elkerüli a büntetést. Jól tolerálja a gyerek nem megfelelő viselkedését, elfogadó a gyerek vágyaival, viselkedésével és impulzusaival szemben. A gyerek viselkedését kevésbé kontrollálja, alakítja, és ez gyakran párosul a gyerek fejlődése iránti alacsony érdeklődéssel.
  • Mérvadó (autoritatív) szülő: A szülőknek is a gyereknek is vannak jogai a kötelességek mellett. A szülőnek magas elvárásai vannak a gyerekkel szemben, de ez meleg, támogató attitűddel párosul. A szülő segíti a gyereket az önállóságban, függetlenségben, de ugyanakkor a normák betartására, konformitásra neveli. Irányítja és kontrollálja a gyerek viselkedését, de válaszkészsége a gyermek igényeire nagy, gyakori a szülő és gyermek közötti interakció. A szülő felelősségteljes és elkötelezett a gyerek viselkedése iránt.

 

…autista gyermekkel rendelkező szülő esetében ez a meghatározás is hibás…amennyiben nevelőnek hisszük magunkat…

…bakker…

…akkor maradok szülő…

“Ha azt látjuk, hogy harmonikusan fejlődik, hogy egyre önállóbb, gondtalanul játszik, őszinte, nem fél kérni, a korának megfelelő barátai vannak, és fokozatosan felelősséget vállal magáért, magunkkal is elégedettek lehetünk. Később, ha felnőtt gyermekünk bízik önmagában, önállóan meg tud küzdeni a nehéz helyzetekkel, és képes tartós, szoros kapcsolatokat létrehozni, tudhatjuk, hogy „elég-jó” szülők voltunk.”

.

…”tanát úr, álljunk meg egy szóra…”

 

-Fiam, én ki vagyok?

-Anya…apa megint zenét hallgat…

 

Hozzászólások
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://autizmusdiy.hu/tanitanek-apa-neeeeee/
Pinterest
Pinterest
Instagram
Follow by Email
Twitter
Ez is érdekelhet